''Caretta Tuba'' nın macerası

''Caretta Tuba'' nın macerası
Uydu takip cihazı takılan deniz kaplumbağası caretta caretta Tuba'nın her hareketi dikkatle takip ediliyordu.

10 Km yol aldı

Dalyan''daki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlilerince uydu takip cihazı takılarak yaklaşık iki yıl önce denize bırakılan "Tuba" isimli caretta caretta, 10 bin kilometre yol kat etti.

DEKAMER Bilimsel Koordinatörü Doğan Sözbilen, deniz kaplumbağalarının çok uzun yaşayan canlılar olduğunu, yaşamlarının da büyük bir kısmını denizde geçirdiklerini söyledi.

İztuzu Sahili''nde kabuğu temizlenen "Tuba"ya yaklaşık iki yıl önce uydu takip cihazı yerleştirildikten sonra denize salındığına değinen Sözbilen, yeni teknolojilerle kaplumbağayı izlediklerini dile getirdi.
Ülkede birçok kumsalda çok iyi koruma önlemleri alındığını, çok önemli araştırmaların yapıldığını vurgulayan Sözbilen şunları söyledi:

“Caretta carettaların denizdeki yaşamları da çok önemli. Çünkü yaşamları orada geçiyor. Bu bilgileri alabilmek için uydu izleme teknolojisini kullanarak kaplumbağaları izlemeye başladık. Tuba da onlardan bir tanesi ve en uzun süre izlediğimiz kaplumbağalardan birisi oldu. İki yılda 10 bin kilometre yol aldı. İnsanlar Tuba’yı soruyor, merak ediyor. Şu anda haritasının 4 milyonun üzerinde izleme sayısı var.”

Tuba’nın Dalyan İztuzu plajından kumsala bırakıldıktan sonra ilginç bir yolculuğu oldu. Yaklaşık iki ay kadar Marmaris açıklarında kaldı. Sonra Ege adalarını geçerek Yunanistan’a ulaştı. Oradan Malta’ya geçti, kışı orada geçirdi. Malta''nın güneyinde, Tunus''un kuzeyinde bir bölgede. Ardından yazın gelmesi, suyun sıcaklığının artmasıyla Adriyatik''e geçti.

Tuba, Türkiye''den Adriyatik''e kadar izlenen ilk kaplumbağa olurken yolculuk macerasının takibi üzerinde bulunan pilin ömrünün bitmesiyle son bulacak.