Danıştay’dan Andımız kararı açıklaması. Üye değişiminin kararlarla ilişkilendirilmesi doğru değil

Danıştay’dan Andımız kararı açıklaması. Üye değişiminin kararlarla ilişkilendirilmesi doğru değil
Danışta’yın Andımız kararının yankıları devam ediyor. Kararın üye değişimlerinin ardından alınması tepkilere neden olurken, Danıştay’dan konuya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, "Sınırlı sayıdaki daire ve kurul üyesi değişimi, geçmişte de müteaddit defa yapıldığı gibi mevzuata uygun bir uygulama olup, söz konusu davalarla ilişkilendirilmesi doğru değildir." ifadesine yer verildi.

Danıştay, Andımız kararının ardından "Üye değişimi beklendi" iddialarına cevap verdi.

Danıştay’dan yapılan açıklamada "Danıştay Kanunu’nun 14, 52/A ve geçici 24. maddeleri gereğince gerçekleştirilen sınırlı sayıdaki daire ve kurul üyesi değişimi, geçmişte de müteaddit defa yapıldığı gibi mevzuata uygun bir uygulama olup, söz konusu davalarla ilişkilendirilmesi doğru değildir." ifadelerine yer verildi.

Danıştay’dan yapılan açıklama şöyle:

"Son günlerde basın yayın kuruluşlarında yer alan yazılarda; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda görüşülen bir kısım davaların, henüz gerekçeli kararları yazılıp taraflarına tebliğ edilmeden ve internet sitemizde örnekleri kamuoyu ile paylaşılmadan tartışılmaya başlandığı, hatta görüşülme usul ve esasları hakkında da gerçeğe uygun olmayan değerlendirmelerde bulunulduğu ve kararların hukukiliğinin tartışılır hale getirilmeye çalışıldığı görülmektedir.

Söz konusu davalar dahil Danıştay’da dava dosyalarının incelenmesi, karara ve tutanağa bağlanması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20, 22 ve 23. maddelerindeki öncelik, tekemmül sırası, süresi, oylama ve tutanağa bağlama gibi usul hükümlerine ve geçmişten gelen köklü geleneklere göre yürütülüp sonuçlandırılmaktadır.

Bir kısım Danıştay üyesinin daire değişikliği talebinde bulunmasına ve daireler arasında iş bakımından dengesizlik meydana gelmesi nedeniyle Danıştay Kanunu’nun 27. maddesi gereğince 18 Aralık 2020 tarihinde karara bağlanan ve 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren iş bölümüne bağlı olarak hasıl olan hizmetin icaplarına göre Danıştay Kanunu’nun 14, 52/A ve geçici 24. maddeleri gereğince gerçekleştirilen sınırlı sayıdaki daire ve kurul üyesi değişimi, geçmişte de müteaddit defa yapıldığı gibi mevzuata uygun bir uygulama olup, söz konusu davalarla ilişkilendirilmesi doğru değildir.

Danıştayın kamuoyunu yakından ilgilendiren kararları internet sitesinde yayımlanmaktadır. Söz konusu davalara ait gerekçeli kararlar da, yazılıp taraflarına tebliğ edildikten sonra internet sitemizde paylaşılacaktır. Anayasamızın 138. maddesinde düzenlenen mahkemelerin bagımsızlığı ilkesine halel getirilmeksizin gerekçeli kararların tartışılması demokratik hukuk devletinin bilinen gereklerinden birisidir.

Danıştay, Anayasa ile verilen yargı yetkisi ve görevini, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız şekilde yerine getirmeye devam edecektir."

 

İlgili Haberler