Darbe girişiminin komutanı kim?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz darbe girişimini 'Fethullah Gülen Terör Örgütü'nün yaptığını açıklarken hâlâ asıl açıklanmayan ise darbe girişiminin 1 numaralı komutanının kim olduğu. Bir türlü belirlenemedi.

Darbe girişiminin lideri olduğu söylenen Hava Kuvvetleri eski Komutanı ve Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk, savcılığa ve mahkemeye verdiği ifadesinde, "Benim tecrübelerime göre bu askeri darbeye teşebbüsü paralel yapının gerçekleştirdiğini düşünüyorum ancak bu işi TSK içerisinde kimin organize edip gerçekleştirdiğini kestiremiyorum. Benim bu konuda herhangi bir bilgim yoktur" dedi.

Öztürk, "Paralel yapı ile nasıl mücadele ettin?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Hava Kuvvet Komutanlığım dönemimde bu yapıdan olduğu için birçok kişiyi Hava Harp Okullarına almadım. Hatta İzmir Casusluk olayının olmadığını, konunun bir fuhuş konusu olduğu ile ilgili birçok faaliyette bulundum. TSK milletin bir kesitidir. TSK öğrenci seçim aşamaları çok sıkı yapılmaktadır."

Bu kez, "Askeriyede kaç paralel yapı mensubu var" şeklindeki soruya ise, "TSK öğrenci seçim aşamaları çok sıkı yapılmaktadır. Buna rağmen yine de sızmalar gerçekleşmektedir. TSK içerisinde ve Hava Kuvvet Komutanlığı içerisinde bu yapıdan kaç kişi olduğunu bilmiyorum" dedi.

Öztürk, "Darbeyi kim ya da kimler yaptı?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Askeri darbe girişimi güçsüz bir Türkiye isteyen yabancı misyonların işi olabilir. Pensilvanya'daki kişinin emir verip bu işi yaptırabilecek gücü yoktur. Bu olayda paralel yapı kullanılmış olabilir."

'Darbe girişiminin komutanı kimdir, neden yaptılar böyle bir girişim?' şeklindeki sorulara da Öztürk, "Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile bu askeri darbeyi neden yapmaya çalıştıkları konusunu ayrıntılı konuşmadım. Ne maksatla bunun yapıldığını bilmem" diye yanıt verdi.

Öztürk kendisinin darbeci olmadığını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın bildiğini ve darbeyi önlemek için çaba gösterdiğini vurguladı.

İşte bu durumda akıllara, "Bu darbe girişiminin komutanı kimdir?" sorusu geldi.

Fethullah Gülen Terör Örgütü'ne mensup general ve subayların yaptığı bir girişimin mutlaka komutanı ya da lideri olması gerekmez mi?

Elbette gerekir.

Eski Başbakan, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu,  Habertürk'te katıldığı programda FETÖ'nün askeri darbe girişiminin 1 numarası olarak gösterilen Akın Öztürk'ün görev süresinin olmasına rağmen neden görevden alındığının önemine dikkat çekti. Davutoğlu, "Düşünün ki; eğer Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri'nde komutan olarak kalsaydı bugün nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalırdık herhalde herkes takdir eder" şeklinde konuştu.

Bakalım yargı, darbe girişiminin komutanı olarak kimi işaret edecek?

Yazarın Diğer Yazıları