Darbe ve terör eylemlerinde yeni düzenleme

Darbe ve terör eylemlerinde yeni düzenleme
Son yayınlanan KHK ile darbe ve terör eylemlerinin bastırılması niteliğinde hareket eden kişilerin cezai sorumluluğu kaldırıldı. Bu madde daha önce 15 Temmuz'da geçici olarak kullanılmıştı.

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan 2 yeni kanun hükmünde kararnamede (KHK), 15 Temmuz darbe girişimi ve 'girişimin devamı niteliğindeki eylemlere' müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğu doğmayacağı hükmü yer alıyor.

696 sayılı KHK ile Olağanüstü hal uygulamalarının uygulanmasana ilişkin 8 Kasım 2016'da çıkarılan yasanın 37. maddesine ek yapıldı.

Bu maddeye bir 'fıkra' ekleyerek şöyle dendi: "Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına, veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır."

SİVİLLER AYNI KAPSAMA ALINDI

Önceki madde şu şekildeydi: "15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz."

İlgili Haberler