Darbeyi Engelleyen Komutanlardan Dönemin 1. Ordu Komutanı Kara Kuvvetleri Komutanı Emekliye Sevk Edildi

Darbeyi Engelleyen Komutanlardan Dönemin 1. Ordu Komutanı Kara Kuvvetleri Komutanı Emekliye Sevk Edildi
Yüksek Askeri Şura sonrası, 15 Temmuz Darbe girişimine engelleyen komutanlardan Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edildi. Yerine 1. Ordu Komutanı Musa Avsever atandı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edildi.

Yerine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın YAŞ kararlarını şöyle açıkladı:

"Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar emekliye sevk edilirken, 1. Ordu Komutanı Musa Avsever Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştır."

15 TEMMUZ GECESİ ÜMİT DÜNDAR’IN KONUŞMASI

"İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye''nin muhtelif şehirlerinde emir komuta zinciri dışında bir askeri hareketlilik başlamıştır. Kısa sürede yapılan değerlendirme sonucunda, bu hareketliliğin, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yuvalanmış olan, çeşitli rütbelerden bir grup asker tarafından başlatılan bir darbe girişimi olduğu anlaşılmıştır. Genelkurmay Karargahında ve diğer görevlerdeki çok sayıda komutan darbe komutasında bulunan kişiler tarafından ele geçirilerek, ilk anda bilinmeyen yerlere götürülmüşlerdir.

Gerek Emniyet teşkilatımız gerekse savcılarımız darbe teşebbüsü karşısında gereken tedbirleri süratle alarak sürecin önünü kesmişlerdir. Devleti ve milletiyle el ele veren, tarihi bir dayanışma örneği gösteren Türkiye, bu darbe girişimini akamete uğratmıştır. Ancak bu girişim sırasında Türkiye, maalesef kendi Meclisini, kendi kurumlarını bombalayan, kendi vatandaşına kurşun sıkan bir grubun cinnetine şahit olmuştur. Ülkesini koruması için kendisine emanet edilen silahları kendisine çevirenlerin sergiledikleri alçaklığı bu millet asla unutmayacaktır. Azim ve kararlılıkla devletine sahip çıkan milletimizin her bir ferdine şükranlarımızı sunuyoruz. Milletimizin asla endişesi olmasın ki Türkiye, darbeler ve cuntalar dönemini bir daha açılmamak üzere kapatmıştır.

Ankara ve İstanbul yanında çeşitli şehirlerimizde de devlet kurumlarını ve yönetimi ele geçirmeye yönelik faaliyetler tespit edilmiştir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve bazı zırhlı birlik unsurlarının ağırlıklı olarak içerisinde yer aldığı görülen darbe teşebbüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri emir ve komuta zinciri tarafından ilk andan itibaren reddedilmiştir. Bu durum, darbecilerin medya ve internet gibi enformasyon araçlarıyla giriştikleri algı operasyonunu kısa sürede çökertmiştir. Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız, Başbakanımız, bakanlarımız, TBMM üyelerimiz Türk Silahlı Kuvvetleriyle tam bir dayanışma içerisinde, demokrasinin ve hukuk devletinin yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemişlerdir. Darbe teşebbüsünün anlaşılmasından itibaren, milletimiz sokaklara inerek, tankların önüne geçerek, meydanı darbecilere bırakmayarak demokrasimize ve cumhuriyetimize sahip çıkmışlardır.

Türk Silahlı Kuvvetleri olarak darbeye karışan herkesle birlikte paralel devlet yapılanması mensuplarının tamamının ordumuzdan temizlenmesi konusunda kararlı olduğumuzu açıklıkla ifade etmek isterim. Devletine ve milletine ihanet eden hiç kimse cezasız kalmayacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri, demokratik, hukuk devletinde olması gerektiği gibi devletinin emrinde bir kurum olarak çalışmaya devam edecektir. Demokrasi ve milli iradeye sahip çıkan tüm siyasi partilere ve medya kuruluşlarına şükranlarımı sunuyorum.

Darbe teşebbüsü sırasında şu ana kadar tespit edilen 41''i polis, 2''si asker, 47''si sivil olmak üzere 90 şehidimiz vardır maalesef. Yaralılarımızın sayısı ise bin 154''tür. Şu ana kadar darbe teşebbüsüne karıştığı tespit edilen Ankara''da Jandarma Okullar Komutanlığı''nı yürüten Tuğgeneral Sadık Köroğlu ve İstanbul''da İkinci Zırhlı Tugay Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Özkan Aydoğdu başta olmak üzere toplam bin 563 asker tutuklanmıştır. Şu anda temas kuramadığımız komutanlarımız içerisinde (Donanma Komutanı) Veysel Kösele amirimiz de bulunmaktadır."

ÜMİT DÜNDAR KİMDİR?

Ümit Dündar 1955, Manisa doğumlu. Genelkurmay II. Başkanı olan Dündar, 2016 askeri darbe girişimi sonrası TSK Genelkurmay Başkanvekili olarak atandı.

1975 yılında Kara Harp Okulu''ndan asteğmen rütbesiyle, 1975 yılında da İstihkâm Okulu''ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1983 yılına kadar Kara Kuvvetleri''nde çeşitli istihkâm birliklerinde takım ve bölük komutanlığı ile mal saymanlığı görevi yaptı. Kara Harp Akademisi''nden 1985 yılında mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olduktan sonra sırasıyla 4. Zırhlı Tugay Komutanlığı''nda Mekanize Piyade Bölük Komutanlığı ve Lojistik Şube Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği''nde Plan Subaylığı, Genelkurmay Strateji ve Kuvvet Planlama Dairesi''nde Plan ve Program Subaylığı, 41. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı''nda Piyade Tabur Komutanlığı, Londra Kara Ataşeliği, 3. Ordu Harekât Başkanlığı''nda Plan ve Harekât Şube Müdürlüğü ve 5. Hudut Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

2001 yılında tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla MSB İnşaat Emlak Daire Başkanlığı, MSB İnşaat Emlak ve NATO Enfrastrüktür Dairesi Başkanlığı ile 28. Barış Gücü Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu.

2005 yılında tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Genelkurmay İstihkâm Daire Başkanlığı ile İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı görevlerini yürüttü, 2009 yılında ise korgeneral rütbesine terfi etti ve 5. Kolordu Komutanlığı''na atandı. 2011 yılında MSB Müsteşarlığı''na atandı.

2013 yılında orgeneral rütbesine terfi etti ve 3. Ordu Komutanlığı''na atandı. 2015 yılında 1. Ordu Komutanlığı''na atandı. 2016 askeri darbe girişimi sonrası TSK Genelkurmay Başkan Vekili olarak atandı ve bir süre bu görevi üstlendi.

28 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen Yüksek Askerî Şûra kararı ile Genelkurmay II. Başkanı olarak atandı.

İlgili Haberler