Daron Acemoğlu'na büyük onur

Daron Acemoğlu'na büyük onur
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) görev yapan Türk ekonomist ve bilim insanı Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünyanın en saygın bilim ünvanlarından birisi olan “Institute Professor (Enstitü Profesörü)” ünvanına sahip oldu.

Yönetim şekilleri, inovasyon, işgücü, globalleşme ve daha pek çok alanda gerçekleştirdiği araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, MIT’nin en yüksek unvanı “Institute Professor” unvanına layık görüldü. Sadece 10 bilim insanının sahip olduğu bu unvan, alanında dünyaya yön verecek çalışmalar yapan bilim insanlarına veriliyor. 

Bu yıl sadece iki MIT profesörünün layık görüldüğü “Institute Professor” unvanı, aynı zamanda tüm bilim camiasının en saygın konumlarından birisini nitelendiriyor. Acemoğlu ile birlikte Alman siyaset bilimci Prof. Dr. Suzanne Berger de aynı unvana almaya hak kazandı.

Acemoğlu ve Berger ile birlikte MIT bünyesinde görev yapan Instute Professor sayısı 12 kişiye yükseldi. Söz konusu unvan 2015’ten bu yana alanındaki en saygın ve dikkat çekici bilimsel araştırmaları yapan MIT profesörlerine veriliyor. 

MIT Başkanı Rafael Reif, “Bir Enstitü Profesörü olarak Daron Acemoğlu MIT'in özünü temsil ediyor; cesaret, titizlik ve gerçek dünya etkisini yansıtıyor. Daron olağanüstü bir akademik başarıya sahip. Yaratıcılığını uluslara, topluluklara ve işçiler kapsamında geniş ve derin sorular üzerine yoğunlaştırdığı için çalışmaları, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çok önemli.” açıklamasında bulundu. 

Son 25 yıldır MIT’de görev yapan Acemoğlu, dünyanın ekonomik sorunları üzerine yıkıcı etkiler yaratan bilimsel tanımlamalar, çalışmalar gerçekleştiriyor. Acemoğlu “Bu tanımlama beni daha alçakgönüllü hissettirdi ve mutlu etti. onur duydum” açıklamasında bulundu.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Dünyanın en çok bilimsel alıntı yapılan 10 ekonomisti arasında bulunan Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Üniversitesi’nde eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere’deki York Üniversitesi’ne giden Acemoğlu, Londra Ekonomi Üniversitesi’nde çalışmalar yaptıktan sonra, ABD’deki MIT’de ekonomi üzerine dersler vermeye devam etti.  

2005 yılında, her iki yılda bir 40 yaş altındaki ekonomistlere verilen John Bates Clark madalyasını kazanan Acemoğlu; siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği gibi konularda önemli çalışmalara imza attı.  

James A. Robinson ile birlikte yazdığı Why Nations Fall (Ulusların Düşüşü) isimli kitabıyla dünyanın her köşesinde ses getirmeyi başardı.