Davutoğlu Ankara'yı turladı...

Yüksek Seçim Kurulu'na kilitlendik... Türkiye'nin nabzı İstanbul'da atıyor. YSK'nın vereceği kararı beklemek adeta iftar vaktini beklemek gibi oldu. Yaklaştıkça zaman geçmek bilmiyor. Dakikalar saat, saatler gün gibi oluyor!.. YSK'nın, geçmişte kendi uygulamalarının aksine verdiği çelişkili kararlar, en baba siyaset uzmanlarını en oturaklı hukuk insanlarını, geleceğe yönelik tahminde zorluyor. Kimle konuşsanız, bol "ama"lı cümleler kurup sonunda "ne olacağını kestirmek güç" diye noktalıyor.

Siyaset genelinde tüm gözler İstanbul'a çevrilmişken, AKP özelinde çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. İktidar kulislerinde, R. Erdoğan'ın aşırı sinirliliği, sonuçları tahmin edip seçimden 1 gün önce (30 Mart) kimlere ne fırçalar attığı, seçim gecesi hangi il başkanlarını, bakanlarını, parti yöneticilerini nasıl azarladığı anlatılıyor. Seçim sonrasında Dolmabahçe bulaşmasında, hiddetten kimlerin ne ölçüde  pay aldığı, Binali Yıldırım'a sitemle karışık fırçada neler söylendiği orada bulunan birinden elde edilmiş tutanak misali konuşuluyor. AKP'nin İzmir il başkanı istifa etti. Sıranın Ankara ve İstanbul'a geleceğine iktidar çevreleri kesin gözle bakıyor. Kabinede ve genel merkez yönetiminde revizyon beklentisi had safhada... İktidar kulislerindeki değişiklik beklentilerini şöyle özetlemek mümkün;

1- Genel merkez yönetiminde en az 2-3 ismin "yolcu" olacağı konuşuluyor.

2- Kabinede bazı kritik isimlerin görevlerine son verileceği iddialı şekilde seslendiriliyor. Kabineye, kendi seçim çevrelerinde başarı kazanan bazı sürpriz isimlerin dahil edileceği söyleniyor.

 3- İstanbul kararının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı yardımcılığına yeni bir atamanın yapılacağı belirtiliyor. Yeni atanacak  Cumhurbaşkanı yardımcısının NATO ve ABD nezdinde Erdoğan'ın elini çok güçlendirecek bir isim olduğu kaydediliyor.

Büyükşehirlerde alınan ağır yenilginin ardından AKP içinde başlayan eleştiri süreci gerçekten ilginç bir hal aldı!.. Kulaklarıma inanamadığım ilginç iddialar işitiyorum. Mesela, "cemaatlerin AKP'ye verdiği zarar", "FETÖ'nin siyasi ayaklarının üzerine gidilmesi" gibi... İktidar içinde, bu konularda samimi eleştirilerde bulunanlar ve bunun gereğinin mutlaka  R.Erdoğan tarafından yerine getirileceğine inanlar var. 31 Mart analizlerini dinlediğim çok önemli bir AKP kurmayı, "Cemaatler bize çok zarar veriyor. Göreceksin bak, yakın zamanda bazı cemaatlere yönelik operasyonlar olacak. Erdoğan, FETÖ'nün siyasi ayakları üzerine de kararlı bir şekilde gidecek. Devlet de bu kararlığımızda arkamızda duracak" dedi. AKP'li kurmay, bu  sözlerinin ardından benimle bir takım elbisesine iddiaya girdi!..

AKP'de "seçim kaybedilmesine", "seçim kaybedenlere" homurtular dalga dalga yayılırken yeni parti kurma çalışmalarını sürdüren azledilen Başbakan  unvanına sahip Ahmet Davutoğlu, önceki gün (Cuma) Ankara'ya geldi. Davutoğlu, 1 günlük kısa ama hızlı bir Ankara turu yaptı. Çok sayıda eski ve yeni AKP'li isimlerle görüştü. Ahmet Davutoğlu'nun görüştüğü isimlerden bazılarıyla konuştum. "Hoca" yeni parti  kurma konusunda çok kararlıymış... "En az 50 milletvekili ile" yeni partisini kuracağını iddia ediyor fakat bu isimleri söylemiyormuş... "Beni Batı'da destekliyor" diyormuş... Ali Babacan'ın da kendi yanında yer alacağını iddia ediyormuş. Ancak, Davutoğlu ile görüşen AKP'liler çok temkinli. "Hoca" ile Abdullah Gül arasında uzun süredir yaşanan  soğukluğun devam ettiğine dikkat çekiyorlar. Ali Babacan'ın tavrının kesinleşmesini bekliyorlar...

Güzel bir gün olmasını dilediğim Pazar için bu kadar siyaset  haberi yeter!.. Şanlı Fenerbahçemizin bugün Galatasaray ile maçı var. Dev derbiye yakışır bir maç olsun. Gönlüm tabii ki Fenerbahçe'nin farklı kazanmasından  yana... Ancak, tertemiz bir maç seyretmek, hak edenin kazanmasını istiyorum. Karanlık ellerin Kadıköy'den uzak olması için dua ediyorum. Kirli siyasetin futbol sahalarından uzak kalması en büyük temennim. Güzel, mutlu,huzurlu bir Türkiye için bizlere "Fener ol" şanlı Fenerbahçem!..

 

Yazarın Diğer Yazıları