Davutoğlu'nun çıkışı AKP'yi karıştırdı!

Davutoğlu'nun çıkışı AKP'yi karıştırdı!
Aylardır parti kurma hazırlığı içerisinde olduğu iddia edilen Ahmet Davutoğlu’nun “seçilmiş son başbakan” sıfatıyla yayınladığı ve manifesto olarak nitelendirilen metin, AKP içerisinde bölünmeye neden oldu.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ 

Bir süredir yeni parti kuracağına dair iddialarla kamuoyunun gündeminde olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde manifesto olarak nitelendirilen bir metin kaleme almış ve bu metni de “Seçilmiş son başbakan” sıfatıyla yayınlamıştı.

Bugüne kadar yeni parti kurma hazırlığında olduğu ile ilgili iddiaları yalanlamayan Davutoğlu’nun 31 Mart sonrasında uzun süren sessizliğini bozarak bir metin yayınlanması, AKP içerisinde bölünmeye neden oldu. Davutoğlu yayınladığı metinde, Erdoğan’ın “tek adam” konumunu eleştirmiş; ekonomik krizin inkâr edilmesini, muhaliflerin tutuklanmasını, hukuk ihlallerini, YSK’nın KHK ile ihraç edilen seçim galiplerine mazbata vermemesine tepki göstermişti. Metinde milletin tercihlerinin iktidar aleyhine değiştiğinin de altını çizilmişti.

Davutoğlu’nun bu çıkışı, AKP içerisindeki bir bölüm tarafından haklı ve ıslahat için referans metin olarak görülürken, parti içerisinde “Reisçi” olarak adlandırılan kesimin ise tepkisine neden oldu. Erdoğan yanlıları, Davutoğlu’nun amacını ve yayınladığı metni, AKP’yi güçlü kılmak için değil, kuracağı yeni parti için kendine haklılık zemini oluşturma çabası olarak nitelendiriyor. Ancak Ahmet Davutoğlu’na tepki gösteren AKP’lilerin, yayınlanan metindeki tespitlere hiç değinmemesi de dikkat çekiyor. Davutoğlu yanlıları bu durumu, metindeki tespit ve görüşler dikkat çekmesin diye “Reisçi” hamasete müracaat edilmesi olarak yorumluyor.

ESKİ VEKİLDEN DAVUTOĞLU’NA AÇIK DESTEK!

Ahmet Davutoğlu’nun yayınladığı metin AKP içerisinde tartışmalara neden olurken, AKP eski Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’ün Twitter hesabından Ahmet Davutoğlu’nun metninden bölümlerin yer aldığı twitleri paylaşması dikkat çekmişti. Üstün’ün bu paylaşımı, AKP içerisinde Davutoğlu’na karşı destek olarak yorumlandı.

Ayrıca Üstün, Yeni Sakarya Gazetesi’ne verdiği röportajda, siyaset yapmaya devam edeceklerini belirterek, “Sayın Davutoğlu Ak Parti’nin son kongresinde delege dahi yazılmadı. Başbakanlık, bakanlık, genel başkanlık yapmış bir insanın delege dahi yapılmaması, istişare toplantılarına çağrılmaması akıl alır bir durum değil gerçekten. Hal böyle olunca Sayın Davutoğlu görüşlerini sosyal medya üzerinden açıklama yöntemini bulmuştur. Bu metin istişareler ile hazırlanmış ortak aklın bir ürünüdür.” dedi.

Üstün, “Şayet Davutoğlu’nun tespit ve önerilerinden istifade edilmezse yeni bir parti kurulacak mı?” sorusuna ise, “bu metne Pelikancı ve trol zihniyetiyle yaklaşılırsa elbette ki istenmeyen gelişmeler olabilir.” diyerek cevap verdi.

Birçok AKP’li eski milletvekilinin de Davutoğlu ile birlikte yeni parti kurma çalışmalarında bulunduğu da belirtiliyor.

İşte AKP eski milletvekili Ayhan Sefer Üstün’ün paylaştığı Ahmet Davutoğlu’na ait twitler;

a1-056.jpga2-045.jpga3-028.jpga4-020.jpga5-008.jpga6-007.jpga7-006.jpga8-004.jpga9-003.jpga10-002.jpg

AKP’DEN MİLLETVEKİLLERİ KOPARABİLİR

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok büyükşehirde muhalefetin zafer kazanmasının AKP’deki otoritenin sorgulanmasına yol açtığı ve Davutoğlu’nun yeni bir parti kurması durumunda AKP’den milletvekilleri koparabileceği de konuşulanlar arasında. Parti tabanından bazı tercihlerin yeniden gözden geçirilmesine yönelik talepler gelirken, önemli bir kesim de yeni oluşuma destek verilmesine sıcak bakıyor. Erdoğan’nın Kızılcahamam’da yaptığı konuşmada, parti içi muhalefete yönelik sert mesajlar vermesinin de, hem parti tabanına hem de Davutoğlu’nun kuracağı partiye geçecek eski ve mevcut milletvekillerine mesaj olarak yorumlanıyor.

İlgili Haberler