Davutoğlu’nun ihraç gerekçesi sözleri ortaya çıktı!

Davutoğlu’nun ihraç gerekçesi sözleri ortaya çıktı!
Eski Başbakan Davutoğlu için AKP MYK’nın ihraç talebinde bulunmasına gerekçe olan sözleri ortaya çıktı. AKP, Davutoğlu’ndan savunma isterken, ekonomik kriz ve terör açıklamalarının ihraç gerekçesi olarak gösterildiği öğrenildi.

Eski Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu partisinin Merkez Yönetim Kurulu tarafından ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilmesinin ardından başlatılan ihraç süreci devam ediyor.

Partinin disiplin kurulu, Davutoğlu'na bir tebligat göndererek yazılı veya sözlü savunmasını istedi.

Tebligatta, Davutoğlu'nun çeşitli şehirlerde yaptığı konuşmalar ile sosyal medya paylaşımları ve verdiği röportajların MYK tarafından disiplin suçu olarak görüldüğü belirtildi.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Davutoğlu, 30 Haziran'da Elazığ'da yaptığı bir konuşmada "Devlet makamını bir trol çetelerinin tuzaklarına mahkum edenlere karşı 3 yıl sustuk. Eğer işler iyi gitmiş olsaydı kıyamete kadar susardık" demişti.

MYK, o konuşmadaki şu ifadeleri de disiplin suçu olarak değerlendiriyor:

AK Parti bir takım trol örgütlerin etkisi altına girmişse, soru sorması gereken biz, cevap vermesi gereken partiyi bu gruplara teslim edenlerdir.

Vicdan odaklı temiz bir siyasetten kopma nedeniyle buradayız. Ekonomik açığı iyi politikalarla kapatabilirsiniz ama vicdan açığını kapatmak mümkün değildir.

Adalete ihtiyaç var. Adalet son dönemde öylesine çifte standart gösterdi ki insanların adalete, hukuk sistemine güveni sarsıldı.

MYK, Davutoğlu'nun Sakarya'da yaptığı başka bir konuşmanın da ihraç sebebi olduğunu ileri sürüyor.

Davutoğlu Sakarya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni parti kurma hazırlığında olan siyasilere yönelik "Ümmeti bölmeyin" çıkışına atıf yaparak, "Kimse bu ümmet benim partimin tekelindedir diyemez. Ümmetten kastedilen yalılarda oturup Türkiye'yi dizayn etmeye çalışanlarsa biz o topluluktan değiliz" demişti.

İHRAÇ TALEBİNDE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÇIKIŞI VE "TERÖR DEFTERLERİ AÇILIRSA" SÖZÜ DE VAR

MYK'nın ihraç gerekçesi yaptığı diğer başlıklar ise şöyle:

- Amerika'nın Sesi'nde yayınlanan ve Davutoğlu'nun "Ekonomik krizi inkar ederek yönetemeyiz" ve "Gerçek basın özgürlüğü demokrasinin bağışıklık sistemidir" demeçleri.

- Financial Times'ta yayınlanan röportajda yaptığı eleştiriler ve "Eski bir Başbakan olarak ben korkarsam vatandaş konuşamaz" sözleri.

- BBC ve Yavuz Oğhan'ın YouTube kanalında yapılan röportajdaki açıklamaları ile "Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz" sözleri.

- TV5 yayınındaki açıklamaları.

- Mayıs ve haziran aylarında Ankara, Diyarbakır ve Konya'da yaptığı konuşmalar.

Tebligatın sonunda ise disiplin suçu olarak görülen bir başka husus şu sözlerle açıklandı: Sair zamanlardaki sosyal medya paylaşımları ve basın önünde yapılan açıklamalarınız.

"PARTİYİ KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ BEYANLARDA BULUNMAK"

MYK, Davutoğlu'nun bu sözlerle, "Parti yöneticileri, üyeleri veya parti tüzel kişiliği hakkında basın yayın araçları ile kamuoyu önünde gerçek dışı haber yaymak, iftira, hakaret, karalama veya küçük düşürücü beyanlarda bulunmak" suçunu işlediğini savunuyor.

AK Parti Merkez Disiplin Kurulu, Davutoğlu'nun savunmasını 7 gün içinde bekliyor.

İlgili Haberler