Öğrencileri yıllarca yolunacak kaz olarak gördüler. Başlarına şimdi bu geldi

Öğrencileri yıllarca yolunacak kaz olarak gördüler. Başlarına şimdi bu geldi
Korona virüs nedeniyle üniversiteler yüz yüze eğitime ara verirken üniversite şehirleri olan ve büyük oranda öğrenciler üzerinden geçimini sağlayan şehirlerde ekonomik kiriz daha da derinleşti. Öğrenciler gelmeyince daireler boş kaldı kiralar düştü. Para kazanamayan işletmeler ise bir bir kapanmaya başladı.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, korona virüsle birlikte uzaktan eğitimin zorunlu bir hal alması üniversite şehirlerinde hem emlak piyasasını hem de ticari hayatı olumsuz etkiledi. Kiralık ev fiyatları yüzde 40’a varan oranda düşerken, kafe ve restoranlar da boş kaldı. Yurtlardan ikinci el mobilyacılara kadar birçok işletme bu süreçte darboğaza girdi. 

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik binlerce üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan şehirde salgının etkisini çok net gördüklerini söyledi. Ev kiralarının düştüğünü, apart işletenlerin büyük zorluk yaşadığını, kafelerin kepenk indirdiğini belirten Çelik şunları söyledi:

"Eskişehir hem yaşam kolaylığı hem de birçok ile göre daha ucuz olması nedeniyle ailelerin ve öğrencilerin öncelikli tercihiydi. Normalde eylül ayında şehrimizde canlılık başlardı ama pandemi etkisiyle öyle olmadı. Ev sahipleri paniğe kapılmış durumda. Kirası 1300 lira olan yer 1000 lira, 1000 lira olan yer 700 liraya kadar düştü. Öğrencilerle dolan kafe ve restoranlar bomboş. Geçmişte 10-15 milyar lira kira kolaydı ama bugün o esnaf için imkansız. Esnaf devretmek istiyor ama devredecek birini bulamıyor."

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, şehirlerinde öğrenci kaynaklı önemli kayıplar yaşandığını belirterek şunları söyledi:

"İlimizde öğrencilerimizin yoğunlukta ikamet ettikleri Görükle mevkimizde, geçen yıl ile bu yılı oranladığımızda kiralamalarda yüzde 60 bandında mülklerimiz boş kaldı. Sadece bu oran bile doğrudan bölgede diğer esnaflarımız iş hacimlerinin ne kadar düştüğünü gösteriyor. İşletmelerin bir kısmı geçici olarak kapanırken, bir kısmı kalıcı kilit vurdu."