Dedikleri bir bir çıkan deprem uzmanı Hasan Sözbilir, Antalya’daki büyük depremin ardından asıl gerçeği açıkladı. Bir daha büyük deprem olacak mı?

Dedikleri bir bir çıkan deprem uzmanı Hasan Sözbilir, Antalya’daki büyük depremin ardından asıl gerçeği açıkladı. Bir daha büyük deprem olacak mı?
Antalya’daki büyük depremin ardından açıklamalarda bulunan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sarsıntının noktasına kadar açıkladı. Söz konusu depremin mega deprem üretme potansiyeli olan bir fayda olduğunu belirten Sözbilir, “Böyle bir depremin can ve mal kaybı veya tsunami tehlikesi yaratması söz konusu değil” dedi.

DHA’da yer alan habere göre, Kandilli Rasathanesi'nin açıklamasına göre Antalya Gazipaşa açıklarında saat 15.44'te 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Antalya merkezden ve çevre illerden de hissedildi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Gazipaşa açıklarında Akdeniz'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremle açıklamalarda bulundu.

sozbb.jpg

Korkutan depremin noktasına kadar bir bir açıklayan Sözbilir, “Alanya'nın 60 kilometre güneyinde, Akdeniz altındaki fay üzerinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem. Deprem, Helenik- Kıbrıs yayı adi verilen fay zonu üzerinde gelişti. Bu fay Afrika levhası ile Anadolu levhası arasında uzanan ve mega deprem üretme potansiyeli olan bir fay hattı. Bugün yaşanan deprem, bu hat üzerindeki bir fay kolunda gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Sözbilir, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Bu ana fayın tarihsel deprem kayıtlarına baktığımızda büyüklüğü 7.5- 8'e varan depremler ürettiği ve Aydın- Antalya- Muğla-Adana- Kıbrıs-Hatay kıyılarında tsunamiye neden olan depremler ürettiğini biliyoruz. Fakat 5.2 büyüklüğündeki bir depremin can ve mal kaybı veya tsunami tehlikesi yaratması söz konusu değil."

İlgili Haberler