Dedikodusu bile bankaları sarsmaya yetti: Bu iddia gerçekleşirse dolar kuru altüst olacak!

Dedikodusu bile bankaları sarsmaya yetti: Bu iddia gerçekleşirse dolar kuru altüst olacak!
Haziran ayında başlanan parasal sıkılaşma sürecinde 4 aydır kesintisiz faiz artırımlarına giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), 26 Ekim'de yapılacak PPK'da faizleri pas geçeceği iddia edildi. Uzmanlar, böyle bir senaryonun yaşanması halinde Türkiye'de yeni bir kur krizinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs sonrası göreve gelen Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki yeni ekibiyle birlikte para politikalarında da 180 derecelik bir "U" dönüşü yapmıştı.

Erkan'ın yardımcılığına Hatice Karahan, Fatih Karahan ve Osman Cevdet Akçay gibi piyasalar tarafından olumlu karşılanan isimlerin getirilmesiyle birlikte Türkiye'de yıllar sonra ilk kez radikal faiz artırımlarına gidilmiş ve 4 PPK sonucunda politika faizleri yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 30'a çıkarılmıştı.

MEVDUAT FAİZLERİNİN NEDEN DÜŞTÜĞÜ BELLİ OLDU

Ekim ayının ilk haftasında Hafize Gaye Erkan'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda faiz artırımlarının etkisinin görülmeye başlandığını belirtmesi ve fiyat istikrarı sağlanana kadar gerekli görülen adımların atılacağını duyurması, piyasalar tarafından "faiz artırımlarına devam" mesajı olarak yorumlandı.

Buna karşın son günlerde ortaya atılan bir iddia, Türkiye'de ekonomi sürecini tamamıyla baltalayabilir. 10haber.net'den Nuray Tarhan'ın haberine göre; son günlerde Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkışları hızlandırmak için rekor seviyelere yükselen mevduat faizleri, bir hafta içerisinde 5 puan birden düşmüştü. Piyasalar, bu düşüşün neden kaynaklandığını anlamlandıramazken, Tarhan'ın haberine göre düşüşün sebebi bankacılık sektöründe yayılan dedikodular.

YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ ERDOĞAN'DAN EKONOMİYE DARBE GELECEK Mİ?

İddiaya göre yerel seçim öncesi faiz artırım sürecine ara verilmesini isteyen Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda Merkez Bankası, Ekim ayında yapılacak PPK toplantısını pas geçecek. Faizlerin yüzde 30'da sabit bırakılması, halihazırda yüzde 70 sınırına koşan enflasyon karşısında Türk lirasını daha da değersizleştireceği gibi, son günlerde uluslararası piyasalara yönelik verilen mesajların da altının tamamen boşalmasına yol açacak.

Erdoğan'ın uzun yıllardır süren "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisinden dönüş yaptığına tam anlamıyla ikna olamayan ekonomi çevreleri, mevcut TCMB yönetiminin adeta başlarında Demokles'in kılıcı ile çalıştığını düşünmekte. TCMB tarafından yürütülen parasal sıkılaşma sürecinin bir diğer ayağını Maliye Bakanlığı yürütürken, enflasyon ile mücadele edebilmek ve fiyat istikrarını sağlayabilmek için Mehmet Şimşek'in liderliğini yaptığı kurum tarafından da peş peşe kredi daralmasına yol açacak adımlar atılmakta.

KKM'DEN ÇIKIŞLARI BIÇAK GİBİ KESECEK

Ekonomi çevrelerinin ve finans sektörünün yapılanlardan rahatsızlık duyduğu aktarılırken, bankalar arasında yayılan dedikodu mevduat faizlerini bir anda baş aşağı etmeye yetti.

Özellikle 18 Ağustos tarihli BDDK raporuyla birlikte 3 trilyon 407 milyar 948 milyon liraya ulaşarak tüm zamanların rekorunu kıran KKM'nin tasfiyesi için bir dizi adımlar hayata geçiren Merkez Bankası, bu tasfiye aşamasında en caydırıcı silah olarak mevduat faizlerini kullanmaktaydı.

Bankalara örtülü şekilde verilen talimatlar ile Türk lirası için faizler yüzde 45 sınırına yaklaşırken, özellikle KKM'den dönüşümlü hesaplar için yüzde 55'e kadar faiz sunan bankalar görülmüştü. Mevduat faizlerinde yaşanan düşüş, aynı zamanda KKM'den çıkışları da bıçak gibi kesebilir. Böyle bir ihtimalin yaşanması halinde, mevcut şartlar altında kış ayında ödeme sorunu yaşaması beklenen Türkiye ekonomisi, KKM'ye ödeyeceği yüklü kur farkları ile daha büyük bir sıkıntı içerisinde kalacak.

DOLAR KURUNDA TARİHİ KRİZ YAŞANABİLİR

Bakan Şimşek'in göreve gelişiyle birlikte dünyanın birçok bölgesine giderek uluslararası yatırımcılara seslenmesine karşın TCMB'nin tüm ekonomik göstergelere rağmen bu toplantıda faizleri artırmaması, yürütülen parasal sıkılaşma sürecinin de göstermelik olduğunu gözler önüne serecek.

Finans uzmanları, bu ihtimalin gerçek olma şansının düşük olduğunu belirtirken, TCMB'nin 5 gün sonra faizleri pas geçmesi halinde ise dolar kurunda günler içerisinde 30 liranın görülmesine kesin gözüyle bakmakta.

DEDİKODUSU BİLE PİYASALARI SARSTI, BİR DE GERÇEK OLURSA...

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, söz konusu durum için sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "‘Faiz sabit kalacak’ dedikodusu mevduat faizini 5 puan düşürdü" ifadelerini kullandı.

enol1.jpg

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar