Define aramak kolaylaşıyor: Daha çok dipsiz göller kurur

Define aramak kolaylaşıyor: Daha çok dipsiz göller kurur
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Define Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmelik definecilere kolaylık sağlarken, artık ÇED raporu ile define arayacaklar.

Defineci tahribatının en son örneği geçtiğimiz yıl Gümüşhane’deki Dipsiz Gölde yaşanmıştı. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazı izni vermesiyle başladı. Dipsiz Gölde Roma İmparatorluğu’na ait hazine olduğuna inanan definecilerin iş makineleriyle başlattığı kazıya, gölün suları tahliye edilerek tabanı boşaltılmıştı.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevcut yönetmelikte değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de 21 Temmuz’da yayımlanarak yürürlüğe giren “Define Arama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, define arayıcılığının ÇED kapsamına alınmasını zorunlu kıldı. 1993 yılından beri 20 kez değişikliğe gidilen yönetmelikle definecilere kolaylık sağlarken,  tahribatında en düşük şekilde önlenmesi amaçlanıyor.

YENİ YÖNETMELİKTE BUNLAR VAR

Define aranması sırasında en yakın müzeden görevli 1 olan sayı 2’ye çıkarıldı. Yönetmelikte ayrıca şu düzenlemeler yer aldı:

“Define araması, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek iki ihtisas elemanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının kolluk hizmeti yürütmekle görevli mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılır.

Önceki yönetmelikte define aranacak yerin 100 metrekareyi geçemeyeceği hükmü yer alırken yapılan değişiklik ile 50 metrekareye ayrıca arama süresi de 1 aydan 15 güne indirildi. Buna göre define arama işlemleri ara vermeden 15 gün boyunca devam edebilecek, hava muhalefeti dolayısıyla aksama yaşanırsa da çalışılamayan süre kadar uzatılabilecek.

Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyetine incelettirilecek. Elde edilecek buluntular kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Hazine ve Maliye Bakanlığına teslim edilir. Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir."

İlgili Haberler