Definecilerin isimleri devlet korumasında

Definecilerin isimleri devlet korumasında
Son 10 yılda bin 144 define arama izni verildiğini açıklayan Bakan Ersoy, resmi izinli kazılar sonucu defineye ulaşan, altın bulan kişilerin olup olmadığına ilişkin soruyu anıtsız bıraktı.

SAMİ GÖKÇE / YENİÇAĞ 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2008 yılı itibariyle tutulmaya başlanılan verilere göre son 10 yılda bin 144 define arama izni verildiğini ancak amacına ulaşanların isminin açıklanamayacağını belirtti. CHP'li Mahmut Tanal'ın soru önergesini yanıtlayan Ersoy, 2008 yılından önce resmi izinle define arayanlara ilişkin herhangi bir kayıt tutulmadığını da açıkladı.

Tanal'ın soru önergesini yanıltmayan Bakan Ersoy, 1984 yılında yürürlüğe giren Define Arama Yönetmeliği'nin 5. maddesinde, "Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile müracaat ederler" hükmünün yer aldığını hatırlatarak, "Bu doğrultuda yıllar içerisinde valiliklere yapılan başvurular için kapsamlı bir veri istatistiği oluşturulmamıştır. Ancak Bakanlığımızca 2008 yılından bu yana tutulmaya başlanılan verilere göre son 10 yılda bin 144 define arama izni verilmiştir" dedi. Ersoy'un, resmi izinli kazılar sonucu hazineye, defineye ulaşan, altın bulan kişilerin olup olmadığına ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı.


Bakan Mehmet Nuri Ersoy, resmi izinle yapılan kazı sonucu define bulunması halinde kişiler ve devlet payına ilişkin de şu bilgileri aktardı:  "27.01.1984 tarihli ve 18294 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Define Arama Yönetmeliği'nin 18. maddesi hükmünce 'Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazine'ye ait arazide bulunmuşsa yüzde 50'si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa, yüzde 40'ı arayıcıya, yüzde 10'u ise mülk sahibine verilir' denilmektedir. Belirtilen hükümler çerçevesinde devlet payı yüzde 50'dir." Gümüşhane'de Taşköprü Yaylası'nda yasal izinle yapılan define kazısıyla 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün yok edilmesi, devletçe verilen yasal define izinlerini tartışmaya açmıştı.