Değişiklik kararnamesi, kararname sayısını geçti!

Değişiklik kararnamesi, kararname sayısını geçti!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi kararnamelerini düzeltmek için büyük çaba harcadığı ortaya çıktı. Erdoğan, 13 ayda toplam 46 kararname imzalarken bunların 26’sı “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” oldu.

24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesiyle yürürlüğe giren yeni sistem, Cumhurbaşkanına kararname ile yasal düzenleme yapma yetkisi veriyor. “Meclis’in yasama yetkisine ortak olma” olarak değerlendirilen bu yetki kapsamında geçen 13 ayda Cumhurbaşkanı toplam 46 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) yayımladı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, ilk kararnameler yeni sistemin kurumlarını düzenleyen tek başına kararnamelerdi. Ancak daha sonra mevcut kararnamelerde kimi eksiklikler, yanlışlıklar veya yeni planlamalar söz konusu oldu. Böyle olunca bunların değişmesi için “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapmak Üzere Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” adı altında kararnameler yayımlanmaya başlandı.

Bir önceki kararname bir başka kararname ile değiştirildi. O kadar çok değişiklik kararnamesi çıktı ki 15 Eylül 2019 tarihi itibariyle normal kararname sayısı 22 iken, değişiklik kararnamesi sayısı 24’e çıktı. Böylece “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” sayısı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sayısını geçmiş oldu.