Dehşete düşüren görüntüler dünyayı ayaklandırdı

Dehşete düşüren görüntüler dünyayı ayaklandırdı
Afrika ülkesi Botsvana'nın kuzeyinde ölen 330 filin gizemi çözüldü. Uluslararası toplumu alarma geçiren gizemli fil ölümlerinin siyanobakterilerin neden olduğu bir hastalıktan kaynaklandığını belirtti.

Güney Afrika ülkesi Bostwana’daki Okavango deltasında Temmuz ayında 200’ü aşkın fil, yüzlerinin üzerine düşmüş halde cansız bulunmuştu. Bununla birlikte komşu ülke Zimbabve’de de bu ayın başında aynı şekilde 22 filin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Fillerin, nörolojik bir hastalık, bakteriyel enfeksiyon, kaçak avcılık ya da kuraklık ve kıtlık gibi çevresel durumların hangisi nedeniyle ölmüş olabileceğine dair araştırmanın sonuçları ise yeni ortaya çıktı.


SAYI 330'A YÜKSELDİ

Bostvana Yaban Hayatı ve Milli Parklar Dairesi müdür yardımcısı Cyril Taolo, bugün düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki toplam ölü fil sayısının Temmuz ayından bu yana 49 artarak 330'a yükseldiğini söyledi. Taolo, fillerin toplu ölüm nedenin siyonabakteriler olduğunu açıkladı.

Siyanobakteriler, ya da mavi-yeşil algler,  enerjilerini fotosentez yolu ile elde ediyor ve su birikintileri, akvaryum, deniz ve okyanusta çoğalıyorlar.

Araştımacılar, Botsvana'daki Okavango deltasındaki fillerin yüzde 70'inin, çoğu mavi-yeşil alg çiçeklerini içeren su çukurlarının yakınında öldüğünü tahmin ediyor. Yosunlardan kaynaklanan toksinler başlangıçta potansiyel bir neden olarak reddedildi çünkü filler bir at hariç ölen tek türdü.

FAZLA TOKSİNE MARUZ KALDILAR

Ancak uzmanlar, fillerin su içinde yüzmek ve eğlenmek için çok fazla zaman harcadıkları için yosun çiçeği toksinlerine karşı daha savunmasız olabileceğini düşünüyor. Büyük cüsseleri nedeniyle fillerin günde yüzlerce litre su içebildiğini belirten uzmanlar,  bu durum nedeniyle onların potansiyel olarak diğer türlere göre daha fazla toksine maruz kalmış olabileceğini belirtti.