Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Demirtaş ve Önder'in tutuklanması üzerine...

Öncelikle şunu belirtelim;

Dünyanın hiçbir ülkesinde o ülkenin askerine, polisine kurşun sıkan, kentlerini bombalayan bir terör örgütünün övülmesine ve propaganda konusu yapılmasına izin verilmez...

HDP'nin de bir türlü "parti" olamamasının nedeni; terör örgütü ile arasına mesafe koyamaması ve örgütün siyasi uzantısı gibi hareket etmesi değil mi?

Ancak eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun detayına baktığımda başka bir fotoğraf görüyorum...

Demirtaş'ın, hakkında bir hüküm yokken 2 yıl hapiste tutulmasına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi "dur" demiş ve "hüküm hala yok ise tutuksuz yargılayın, tutukluluk cezaya dönüşmemeli" anlamında bir karar vermişti.

AİHM'nin bu kararı üzerine, Demirtaş ile ilgili bir dosyada "ışık hızı" ile hüküm verildi. Demirtaş, "terör örgütü propagandası yapmak suçundan" 4 yıl 8 ay hapse mahkum edildi.

Mahkeme Demirtaş hakkında böyle bir hükme varınca, AİHM'nin "tutuksuz yargılayın" talebi de boşa düşmüş oldu.

Peki Demirtaş neden mahkum edildi? 2013'te; açılım yıllarında yaptığı bir konuşmada "terör örgütü ve liderine yönelik propaganda" yapmak suçundan... Aynı suçtan Sırrı Süreyya Önder de 3 yıl 6 ay hapse mahkum edildi...

Suça konu olan o yılları hatırlayın...   Açılım sürecinin tavan yaptığı yıllar...

Demirtaş'ın mahkum olduğu konuşmasından çok kısa bir süre sonra, 2013 Nevruz'unda Diyarbakır'da terör örgütü liderinin mektubu okunmadı mı?

Bu mektubun okunmasına hükümet izin vermedi mi? Öcalan'ın mektubu, MİT üzerinden HDP'ye ulaştırılıp, Sırrı Süreyya Önder'in Türkçe, Pervin Buldan'ın Kürtçe okuması ile canlı yayınlarla milyonlara aktarılmadı mı?

Dünyanın dört bir yanından 350 gazeteci Türkiye'de ağırlanıp Öcalan'ın mektubu ve örgütün bu devasa propagandası dünyaya duyurulmadı mı?

O günlere dair sayısız not ekleyebilirim...

PKK propagandasını yalnızca HDP'liler mi yaptı?

Bülent Arınç; "Öcalan'a sayın denilmesi ve PKK bayrağı taşınması artık suç değil" demedi mi?

" Öcalan sürecin önünü açıyor, Öcalan bizi en iyi anlıyor, Öcalan fırsattır" gibi PKK liderini övücü açıklamaları yapanlar bizzat AKP'li bakan, yönetici ve besleme yazarları değil miydi?

Madem Demirtaş ve Önder'e o yıllarda yaptıkları konuşmalar nedeni ile hapis cezaları verildi, örgütün reklamını dünyaya duyuran, terörist başı ile masaya oturup pazarlık yapan, onun mektubunu Elton John konseri gibi yayınlayanlar için neden aynı suçtan soruşturma ve dava açılmıyor?

Terör örgütünün propagandasını yapmak elbette suç olmalıdır. Ancak hukuk, kimine uzatıp kimine kısaltacağınız lastik ölçünüz olamaz...

***

Şeytan kiminle birlikte?!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kur'an ile olmayan çocukların şeytan ve şeytani insanlarla beraber olacağını söyledi!

Okuyunca gözlerime inanamadım!

Bir din adamının değil, "insanım" diyenin yapamayacağı bir benzetme!

Hiçbir çocuğa "şeytan" benzetmesi yapılamaz... Her çocuk bir melektir...

Çocukları gelecekte katil yapan, kötü yapan, yüreklerindeki iyilik hasletlerini kurutan şey; onların sevgi ve merhametten yoksun büyüme şartları, aile/ülke ortamı ve her türlü eğitimleridir...

İnsanın iyilik ve kötülük terazisi; hangi dine inandığı ile ilgili değil; yüksek ahlaka, vicdan ve merhamete sahip olup olmadığı ile ilgilidir...

Düşünün Ali Erbaş'ın yaptığı bu açıklamanın benzerini, bir Haham ya da Papaz yapsa ve deseler ki; İncil ile olmayan, Tevrat ile büyümeyen çocuklar şeytanla beraberdir!

Tepkiniz ne olurdu?

Ali Erbaş'ın yaptığı açıklama suçtur... Sosyal medya hesabımda yaptığım eleştiriye deneyimli siyasetçi Emin Şirin yanıt vermiş ve ceza kanunun 216. maddesini hatırlatmış;

"Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır..." "... halkın sosyal sınıf, ırk, din (...) farklı özelliklere sahip bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse (...) cezalandırılır..."

Ali Erbaş'ın Kur'anla büyümeyen ve mesela başka dini inançlarla büyüyen ya da dini inanç yerine yüksek ahlak ile çocuklarını yetiştirmek isteyen ailelere yönelik yaptığı bu ayrımcılık suç değil mi?

Bu konuda uzun bir makale yazılabilir, ancak köşeye bu kadarı sığıyor;

şunu söyleyebilirim;

"Şeytan, birlik ve bütünlüğü bozmaya yönelenler, halkı din ve mezhep gibi sinir uçlarına dokunarak bölmek isteyenlerle beraberdir..."

 

Yazarın Diğer Yazıları