Deniz Bilimleri'nin profesörü Marmara'daki saklanan gerçeği açıkladı

Deniz Bilimleri'nin profesörü Marmara'daki saklanan gerçeği açıkladı
Deniz Bilimci ve Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, KRT TV’de Zafer Arapkirli’nin konuğu oldu. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa değinin Prof. Dr. Saydam, Ergene Nehri Havzası’nda temizlik çalışmalarındaki suyun Marmara’ya getirilmesinin bu soruna zemin hazırladığını açıkladı.

Diğer açıklamalara bakmayın yüzde yüz gerçek bu haberde

DERLEYEN: Aytunç Akın

Deniz Bilimci ve Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Marmara''yı adeta esir alan müsilaj sorununa ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. KRT''ye bağlanan Prof. Dr. Saydam, Marmara''daki saklanan gerçeği de duyurdu.

"ERGENE HAVZASINDAKİ SUYU MARMARA''YA GETİRMEYİN DEDİK"

Ergene Nehri Havzası’ndaki temizlik çalışmalarındaki su hakkında uyaran Prof. Dr. Saydam, "Bravo, yapılması lazım. Ancak dedik ki; sakın ola ki o suyu Marmara’ya getirmeyin. O suyu Saroz Körfezi’ne taşıyın. Ancak bağıra bağıra geldi işte. Bunlar daha iyi günler. Çok daha kötüleri gelecek maalesef. Daha kötüsü ne olabilir, yaşayınca göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"KANAL İSTANBULLA İLGİLİ SÜREKLİ UYARDIM"

Kanal İstanbul’la ilgili geriye dönük sürekli uyarılar yaptığına değinin Prof. Dr. Saydam, "Demeçlerime bakarsanız hep uyardım, hep uyardım. Dedim ki; Marmara astımlı bir çocuk, bu çocuğa çok dikkat edelim, bunun üstüne çok bindik. Denizin görülmeyen kısımlarında, diplerde oksijen bitti, bitiyor. Eğer bu biterse durum çok kötüye gider diye uyardık" dedi.

"ARITMA TESİSLERİ ÇALIŞMIYOR"

Uyarılarım deniz için hep ilave bir yük olmaması üzerineydi diyen Saydam, "Marmara’nın etrafına milyonlarca insanı toplamışız. Yiyor, içiyor, tuvalete gidiyor ve ondan sonra iş başlıyor deniz tarafında. Arıtma tesislerimiz var çalışıyor, çalışmıyor. Hep uyardık yeteri kadar çalışmıyor diye." diye konuştu.

Arapkirli’nin “Maramara’daki kirliliğinin ana faktörünün ne? “sorusunu yanıtlayan Saydam,  “Marmara çok genç bir tarihe sahip. Karadeniz ve Akdeniz’in birleşimi olduğu için bir solunum zorluğu var. İyi hali bu. Yüzde yüz insan baskısı. Başka bir faktör değil. Çalıştay toplandıktan sonra bir numaralı suçlu iklim olacak. Bunun iklimle falan alakası yok. Bunun tek nedeni çalıştırılmayan kanalizasyon atık tesisleri. Bu kadar basit." şeklinde konuştu.

"ŞUAN DENİZDE SOYKIRIM VAR"

"Geri dönüş mümkün mü?" sorusuna yanıt veren Saydam, "Çok kötü bir yerde yakaladı bizi, önümüz yaz. Olan tabakalaşmalar daha da artacak. Denize giren oksijen miktarı azalacak. Koku başlayacak. Eylül’de açılacak balıkçılıkta Marmara’yı unutun. Balıkların göç yolunu da kestiler. Bundan dolayı besin zincirinde bir yer patladı. Şuan denizde tamamen bir soykırım var." diyerek sözlerine son verdi.

İlgili Haberler