Sümenaltı edilmiş
Almanya’nın, Deniz Feneri dosyasını 3 Kasım 2008’de Türkiye’ye ilettiği ortaya çıktı

Deniz Feneri dosyası ile ilgili olarak Almanya’nın 3 Kasım 2008 tarihinde Türkiye’den hukuki yardım talebi konusunda bir dosya hazırlayarak Ankara’ya başvurduğu kesinleşti. Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı dosyada, Türkiye’den hukuk yardımı çerçevesinde, ’Diğerleri’adlı bölümde şu maddelere yer verildi: “Suçlananların kimliklerinin belirlenmesi için fotoğraf, parmak izi ve avuç içi izlerinin gönderilmesi...” “Hukuk yardımı çerçevesinde Almanya’dan soruşturmayı yürütenlerden savcı Kerstin Lotz, Kriminal Başkomiseri Alexander Böhm ve hükümet adına Tanja Jakob’un Türkiye’de yürütülecek olan, ’Hukuk Yardımı’çerçevesinde yapılacak olan çalışmalara katılmalarına izin verilmesi...” Bu dosya birkaç gün sonra Federal Meclis’e gitti ve daha sonra Hessen Eyaleti Adalet Bakanlığı aracılığı 3 Kasım 2008’de Türkiye’ye iletildi.

Hiç değinmedi

Frankfurt Savcılığı Basın Sözcüsü Dorris Müller Scheu “Türkiye’den hukuk yardımı istedik. Şimdiye kadar cevap alamadık. Ancak bu konularda illa yardım edilecek diye bir şart yok. Cevabın şu ana kadar gelmemesi normal” yorumunda bulunmuştu. Yeni Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in önceki gün yaptığı yazılı açıklamada 3 Kasım 2008 tarihli bu başvuru hiç yer almadı.

Devlet anlayışına uygun değil
Adalet eski Bakanı Mehmet Ali Şahin, Deniz Feneri’yle ilgili olarak Almanya’nın Türkiye’den hukuki yardım talep etmesi ile ilgili soruları “devlet anlayışına uygun olmadığı” gerekçesiyle yanıtlamadı. Şahin, Deniz Feneri eV ile ilgili olarak Almanya’nın 3 Kasım 2008’de yazı ile Türkiye’den hukuki yardım talep ettiği ve 3 Alman görevlinin Türkiye’de çalışması için izin istediği kesinleşti. Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, AKP’nin grup toplantısı öncesinde konuyla ilgili soruya, “Bu konuları yeni Adalet Bakanımıza soracaksınız. Benim döneminde de olsa Adalet Bakanlığı’nın görevi olan bir konuda sayın Adalet Bakanımızın haberi olmadan açıklama yapmayı devlet anlayışıma uygun bulmuyorum” cevabını verdi.

Şandır: Zahid neden korunuyor?
MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Deniz Feneri e.V Davası’yla iddiaları meclis gündemine taşıdı. Şandır, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, Almanya mahkemesinin ilgili davayı karara bağladığını ve sanıkları cezalandırdığını hatırlattı. Şandır, Türkiye’deki sanıklar için de dosyaların gönderildiğini belirterek, “Başbakan’ın, Sayın RTÜK Başkanı Zahid Akman’ı ’hangi amaçla, neleri düşünerek, nasıl bir ihtiyaçla koruma altına aldı’diye basında ısrarla sorulan soruya cevap verilmesi gerekmektedir kanaatine katılıyor musunuz?” dedi.