Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Deniz Feneri'nden, Zarrab'a: Üç savcının hikayesi

Bir Alman, bir Amerikalı, bir Türk...

Deniz Feneri'nden, Zarrab'a: Üç savcının hikayesi

 

 

'Asıl failler Türkiye'de' demişti.

Alman savcı milyonlarca Euro'yu cebe indiren çetenin Almanya sorumlularına suçüstü yapmış, mahkeme Deniz Feneri e.v'nin üç yöneticisini hapse göndermişti.

Kanal 7'nin Almanya ayağı Euro 7 Televizyonu yoksulluk görüntüleri eşliğinde, canlı yayınlarla para topluyor, camilerden, toplantılardan sömürü ile elde edilen milyonlar bu şebekeye akıyordu.

Savcı, aralarında bir itirafçının da yer aldığı üç sanığın Türkiye'den emir alıp korunduğunu ileri sürdü. Elindeki ilişki trafiğine dikkat çekiyor, suçluların AKP hükümetinin üst düzey isimleri ile olan ilişkilerini sergiliyor, yolsuzluğun kaynağını gösteriyordu.

Toplanan paralar Türkiye'ye aktarılıyordu. Alman savcı, Erdoğan'ın yakın çevresini işaret etmiş, hükümetin Alman yargısına baskı girişimleri ise sonuçsuz kalmıştı...

***

Deniz Feneri yolsuzluğu ile ilgili Almanya daha düğmeye basmadan Türkiye'deki tüm ilişkiler ağını o dönemde hazırlayıp sunduğum 'Yolsuzluk ve Yoksulluk' programında belgelemiştim. Yardım paraları ile hangi şirketlerin kurulduğunu hatta gemi satın alındığını, iktidara yakın isimlerin bu yolsuzluktaki rollerini anlatmıştım. Merkez medya ise skandal Almanya'da patlayınca yolsuzluğa yer vermeye başladı (Daha sonra Erdoğan sopasını gösterecek, yeniden derin bir sessizliğe gömüleceklerdi...)

Savcı Nadi Türkaslan beni arayıp çağırdığında yaptığım haberlerin üzerinden 1 yıl geçmişti...

 ***

Evrak yığınları ile dolu odasına girdiğimde pencerenin jaluzisini kapattı, odayı kilitledi. Yüzyılın yolsuzluğu ile ilgili kayıt dışı uzun bir sohbet gerçekleştirdik. İşine öyle bağlıydı ki; yürüttüğü soruşturma ile ilgili ısrar etmeme rağmen bana bilgi vermedi. Yalnızca; 'sonuna kadar gideceğim' diyordu...

Oysa 'tek adam'ın buna izin vermeyeceğinden emindim. Ayrılırken o yürekli savcıya bu düşüncemi ifade ettim...

 ***

Reza Zarrab'ın koordine ettiği 17/25 Aralık yolsuzluk seli, bana Deniz Feneri'ni hatırlattı. Türkiye'de tüm ilişkiler ortadayken Almanya'da bir savcı, yapılan vurgunu Almanya bağlantısı üzerinden açığa çıkarmıştı.

Almanya savcıyı ayakta alkışladı.

Şimdi ABD'li savcı Bharara da yolsuzluğun kaynağı Türkiye'de diyor,

Deniz Feneri'nde olduğu gibi, 17/25 yolsuzları da iktidarın koruması altında...

Amerikalılar savcılarına güveniyor...

Savcı ise hukuk sisteminin koruması altında.

 ***

Peki Deniz Feneri'ni soruşturan savcılara ne olmuştu? Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararı ile önce soruşturmadan alındılar, ardından uydurma suçlardan 8 yıla kadar hapisleri istendi!

Yolsuzluk soruşturmasından, demir parmaklıklara...

Neyse ki o dönem, Yargıtay diye bir kurum vardı, beraat ettiler...

 ***

Savcı Bharara ABD'den sesleniyor:

'Asıl failler Türkiye'de...'

Duyan olur mu?

Yazarın Diğer Yazıları