Denize düşen Tayyip Erdoğan TESEV'e sarılır!

Gazetelerde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker’in evindeki davete katıldığına dair haberler var. Davetin Başbakan Erdoğan’ın isteği üzerine düzenlendiği, davet edilen gazetecilerin isimlerini de Erdoğan’ın verdiği belirtiliyor. Haberlerde, Erdoğan’ın kapatma davası ile ilgili yol haritasını açıkladığı öne sürülüyor.
Erdoğan katıldığını değil ama yemekte konuştuğu iddia edilen sözleri yalanladı.
Benim en çok ilgimi çeken ifade şuydu:  “Erdoğan, siyasi yasak gelir ve bağımsız olarak dahi seçime katılamazsa, bir sivil toplum kuruluşunun başına geçecek ve Türkiye’yi dolaşacak. (Ya mevcut bir STK ya da yeni kurulacak bir örgüt)”
Erdoğan, bu haberleri varsayım olarak niteledi.

* * *

TESEV, turuncu devrimler organizatörü Soros’un Açık Toplum Enstitüsü’nün Türkiye şubesi ile ortak hareket etmektedir. TESEV, faaliyetlerinde Soros’tan ve Amerikan psikolojik savaş aygıtı NED’in çekirdek kuruluşu IRI’den para yardımı almaktadır.
TESEV, 2003 yılında, Annan Planı’nın kabul edilmesi için de olağanüstü bir çalışmanın içine girmiş, hem İstanbul’da hem de Washington’da Amerikan devlet yetkilileri ile görüşerek, Türkiye’nin dış politikasını etkilemeye çalışmıştır.
Mustafa Yıldırım’ın Sivil Örümceğin Ağında adlı kitabında da belirttiği gibi IRI’nin Türkiye’de en yoğun işbirliği yaptığı örgüt TESEV’dir.
Yine emekli CIA görevlisi, bir dönem ABD’nin Kıbrıs özel temsilcisi, şimdilerde NDI’nin Avrasya sorumlusu Charles Nelson Ledsky, Cumhuriyet gazetesine şu açıklamayı yapmıştı:
 “Farklı zamanlarda farklı projelerle ilgili çeşitli kuruluşlarla çalışıyoruz. İstanbul’da TESEV, TÜSES, TUSİAD, Ankara’da Ka-Der, Türk Parlamenterler Birliği, TESAV, Türk Demokrasi Vakfı (..) Bazı meclis komisyonlarıyla faaliyetlerimiz oldu, özellikle Anayasa Komisyonuyla ciddi temaslarımız oldu. İlki Muğla’da MUMİKOM adıyla başlayan Parlamento İzleme Komiteleri’yle çalıştık.”

* * *


Soros’un Açık Toplum Enstitüsü, 2001 yılında İstanbul Bebek’te şubesini kurmuştur. Bu şube TESEV ile ortak hareket etmektedir. Örgütün, kadın hakları, insan kaynakları ve insan hakları konusunda da çalışmaları mevcuttur. Kadın hakları ile ilgili faaliyetler Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sürdürülmektedir.
Soros, Davos zirvelerinden birinde, Tayyip Erdoğan ile de görüşmüştür.
“Atatürk’ün resimleri kamu binalarından indirilmeli”  diyen İngiltere’nin  “Tanrıya ve Emperyal Hedeflere Hizmet”  ödüllü derin devlet görevlisi Andrew Duff, Avrupa Türkiye Vakfı ve TESEV tarafından, 27 Mayıs-03 Haziran 2002 tarihlerinde Avrupa Parlamentosu binasında düzenlenen  “Kıbrıs: Çözüm ve Üyelik”  başlıklı toplantıyı yönetmişti.

* * *


TESEV’in dikkat çeken bir faaliyeti de Açık Toplum Enstitüsü’nün finansmanı ile hazırlattığı Türkiye Güvenlik Almanağı idi.
Bu kitapta, TESEV yazarları Türk Silahlı Kuvvetleri’nden itaat kültürünün kaldırılmasını, jandarmanın lağvedilmesini, sınırların korunmasını TSK, Jandarma ve polisin elinden alınmasını savunuyordu!
Kitabın girişinde  “Bu kitabın yayımlanmasında katkılarından ötürü Açık Toplum Enstitüsü-Türkiye’ye ve TESEV Yüksek Danışma Kurulu’na teşekkürü borç biliriz” deniliyordu.
Kitapta, Türk Ordusu’nun küçülmesine dair ABD ve AB talepleri işleniyor, TSK’nın AB’ye karşı olduğu ifade ediliyordu.
Kitapta, Yeniçağ gazetesi de eleştiriliyor ve  “TESEV’in güvenlik sektörü ve demokratikleşme sorunsalına odaklanan çalışmaları ’milliyetçi, ulusalcı’kişi ve grupların tepkisini çekmiştir”  deniliyordu.

* * *

Şimdi Tayyip Erdoğan, denize düşen TESEV’e sarılır mı demek istiyor?

Yazarın Diğer Yazıları