Denizli'de 4 bin yıllık tekstil atölyesi bulundu. Kazıdan çıkanlar hayret ettirdi

Denizli'de 4 bin yıllık tekstil atölyesi bulundu. Kazıdan çıkanlar hayret ettirdi
Denizli'nin Çivril ilçesinde yapılan kazı sonucu 4 bin yıllık tekstil atölyesi bulundu.

DHA'dan Deniz Tokat'ın haberine göre, Denizli'de daha önce 3 bin 600 yıllık dokuma tezgahı parçalarının bulunduğu Beycesultan Höyüğü kazılarında tarihi 4 bin yıl öncesine uzanan tekstil atölyesine ilişkin bulgular tespit edildi.

"40 KÜLTÜR TABAKASI TESPİT EDİLDİ"

Prof. Dr. Abay, "Milattan önce 5 bin yılında kurulduğunu tahmin ettiğimiz Beycesultan'da Geç Kalkolitik Dönem'den Geç Tunç Çağ sonuna kadar kesintisiz devam eden toplam 40 kültür tabakası tespit edildi. Batı Anadolu'nun önde gelen yerleşim alanlarından birisi olan bölgede 12 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürdüyoruz. Çalışmalar sırasında bölgenin tekstil geçmişi üzerine aydınlatıcı bilgilere ulaştık." diye konuştu.

BİNLERCE TEKSTİL MALZEMESİ ORTAYA ÇIKTI

Burada M.Ö. 1700 yılına ait bir yapı tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Abay, "Bu yapının büyüklüğü ve donanımı itibariyle zengin bir tüccara ait olduğunu düşünüyoruz. Sadece işlik olarak kullanılan 45 metrekare alanında merkezi bir odası var. 5 ayrı odası mevcut. Bir o kadar da depolama alanı bulunuyor. İçinde çok yoğun tekstil üretimine ait buluntular ortaya çıkardık. Yoğun miktarda tekstil tarağı, dokuma mekiği, üretimde kullanılan binlerce ağırşak, dokuma tezgahı kalıntıları, yanmış halde tekstil parçaları ve süslemede kullanılan çok sayıda deniz kabuğu çıktı. Evin içinde, yanmış ahşaptan el tezgahı parçaları da var. Sadece bu ev içinde bine yakın buluntu tespit ettik. Bu evde M.Ö. 1700 yılında yoğun bir tekstil üretiminin olduğunu belirledik." dedi.