Deprem, gerçeğimiz...

Sarsılan bölgede ilk mesajı 5,5 ay önce almıştık. Dinar bir uyarıydı. Perşembe günü de Seferihisar'la başladı. Ardından Denizli'nin ilçeleri biz de varız dediler. 4.2 ve peşinden gelen 6'lık deprem sadece yöreyi etkilemedi. Bütün Türkiye'yi huzursuz etti.

Merkez üssü Bozkurt ilçesi demek de yanlış. Sallanan beşiğe dönmek buraların özelliği. Aşağıdaki onlarca fay hattına asırlık yığma taş binalar nasıl dayansın? Allah beterinden saklasın diyebiliyoruz.

-Emniyetin binası-

Bozkurt Emniyet Amirliği mutlaka gözünüze çarpmıştır. Müzeye dönüştürülen Cibali Karakolu'ndan kötü durumda. Belediyenin hizmet verdiği yer ondan daha beter. Bozkurt Belediyesi'nin bayan başkanı Birsen Çelik, uzatılan her mikrofona "imkansızlıklarını" anlatıyor. Böylesi şartlarda hastanelik olan 81 kişinin 78'inin taburcu olması mucize. Tedavisi devam edenler ise korkudan 3'üncü, 5'inci katlardan atlayanlar.

Felaket simsarları-

Depremlerde görüşüne  başvurulan uzmanlar yine ekranlara doluştular. Çoğumuzun ezberlediği söylemlerini tekrarladılar. Baktım da en ünlüleri ortada yok. Şimdi isimlerini sıralayıp biplemek istemiyorum. Bunlar "bina kalitesi ölçümleri" ile çoktan köşeyi döndüler. Bu pastanın kalan bölümünü de yeniler didikliyor.

İstanbul korkusu-

7 şiddetinden sözetmiyorum. Şu son 6, mega kentte gerçekleşseydi kaç bina göçer, kaç kişi vefat ederdi?.. Bir fikriniz var mı?. İTÜ'nün ilgili bölümünde 6 yıl eğitim görmüş uzman bir dostuma sordum. "En az 8-10 bin ceset çıkardı" karşılığını verdi. Sonra da şunları ekledi:

"Mevcut trafik düzeninde yaralılar zaten hastaneye uluşamaz ve yolda son nefeslerini teslim ederlerdi."

-Ayrılan yerler-

Biliyorsunuz "Deprem Toplanma Merkezi" ilan edilen yerleri dev siteler ile AVM'lere verdik. Bu da 2019 Türkiyesi'nde doğal olmalı. Baksanıza Devlet Bahçeli bile siyanürle altın çıkarmayı öteliyor. Kesilen ağaçları dahi azaltma moduna geçti.

-Varsa, yoksa-

Yemin ederek söylüyorum; MHP Genel Başkanı'nın panik halini çözebilmiş değilim. Bazı şeyler dilimin ucuna kadar geliyor, yutuyorum. Bahçeli'nin eksik etmediği saldırı ise Meral Akşener ve İYİ Parti'ye. Öyle anlaşılıyor ki Bahçeli -Allah gecinden versin- Hakk'a yürüyene kadar milletvekili kalmak peşinde.

Merakla bekliyorum, şimdi de deprem konusunda neler icad edecek. Mutlaka alınan tedbirleri ve ilgili bakanları övecektir.

Bir tam, bir yarım

Trabzonspor, iyi ışıklar vermeyi sürdürüyor. Sparta Prag deplasmanından da gollü beraberlikle döndü. Bu hiç kolay olmadı. 2 farklı geriye düşmesine rağmen avantajlı skoru yakaladı. Trabzon, hatta çevresindeki illerin mayası sağlam. Yusuf'u satıyorla, Hüseyin çıkıyor. Ünal Kahraman'da ısrar ise sonuç verdi. Bu sene Avrupa'da da umutluyuz.

-Son anda-

Aynı şeyleri Malatya için söylemek zor. Son dakikada yenen gol ve ortaya çıkan 3-1'lik netice canımı sıktı.

Kişisel ümidim Sergen Yalçın'da. Bu futbol dehası mutlaka bir şeyler kurgulayıp Partizan'ı safdışı bırakmayı planlayacaktır. Elindeki malzeme zayıf. Ancak en büyük silahı Malatya taraftarı. Tribünlerin desteği arzu edileni getirebilir.

Güzel kurgu

Orhan Ayhan'la programında son ayların en güzel kurgusuna tanık olduk. Yönetmen koltuğunda bu defa Caner Uncu vardı. Asistan Tahir Can Yıldırım ise yine döktürdü. Montaj ekibinden grafik servisine kadar senkronize idiler.

Bazılarını bilmem ama Wushu Kungfu'yu biraz daha takip edersem hastası olacağım. Bunda da Kurucu Başkan Abdurrahman Akyüz'ün katkısı büyük. Mevcut Başkan Mehmet Zeki Akıncı'yı da unutmayalım. Akyüz ailesi, Fatma Akyüz ile çocuklarının hakkını da teslim etmeliyiz.

- Bir ilk-

15 Temmuz Şehitleri adına Ankara'da düzenlenen Balkan Şampiyonası'na 12 ülkeden 570 sporcunun katılımı önemliydi. Demek ki Akyüzlerin çabaları her tarafa yayılmakta.

Bu arada şampiyon sporcularımızın tek tek kendilerini tanıtmaları bir ilkti.

Araya serpiştirilen merhum Selçuk Yula ve Cemal Kamacı'yla ilgili bölümler programı daha renklendirdi.

GÜNÜN SÖZÜ

Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar. Mustafa Kemal Atatürk

 

Yazarın Diğer Yazıları