Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Akdeniz’deki doğalgaz rezervinin ana deposunu açıkladı: Türkiye, elini çabuk tutarsa zengin olur: Nokta atışıyla haritada belirtti

Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Akdeniz’deki doğalgaz rezervinin ana deposunu açıkladı: Türkiye, elini çabuk tutarsa zengin olur: Nokta atışıyla haritada belirtti
Akdeniz’de doğalgaz keşfi 10 Ağustos tarihinden beri devam ederken, Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Akdeniz’deki doğalgaz rezervinin ana deposunu açıkladı. Üşümezsoy, “Gerçekten gaz potansiyeli güneyde Mısır Deltası’nın Akdeniz içindeki kuzeye doğru uzanan alan yer almaktadır. Bu boyutuyla Türkiye, bu araştırmalarını bu yana doğru yöneltmelidir” dedi.

ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER

Akdeniz’de İtalyanların doğalgaz keşfetmesinin ardından tüm gözler Akdeniz’e çevrilmişti. Girit'in güneyinde, Türkiye'nin de kıta sahanlığı içinde yer alan bölgede zengin gaz damarlarının bulunduğu ifade edilirken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’dan çarpıcı açıklamalar geldi.

Son olarak bölgede yaşanan hareketlilik devam ederken, 10 Ağustos tarihinden bu yana araştırma faaliyetleri kapsamında yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik alanda sismik veri toplayan Oruç Reis gemisi, tamir ve bakım nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Oruç Reis sismik araştırma gemisi, dört gün önce demirlediği Antalya Limanı'nda ikmal yapmaya devam ediyor. Antalya’da demirli bulunan Oruç Reis’in ikmalin ardından demir alarak Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerine devam edeceği kaydedildi.

0e3ec7fa-9a62-48dd-b0da-d388ba9cc2df.jpg

1e193b03-a191-4be5-89d7-f5addf162284.jpg

Üşümezsoy, gerçek gaz potansiyelinin konumunu nokta atışı göstererek, "Gerçekten gaz potansiyeli güneyde Mısır Deltası’nın Akdeniz içindeki kuzeye doğru uzanan alan yer almaktadır. Bu boyutuyla Türkiye, bu araştırmalarını bu yana doğru yöneltmelidir. Ve Mısır’la anlaşmayla birlikte araştırma yapılabilmelidir" dedi.

Şener Üşümezsoy’un Yeniçağ’a özel açıklamaları şu şekilde:

Türkiye’nin Akdeniz’de gaz sahasına ulaşabilmesi için Mısır’la anlaşma yaparak Mısır-Antalya çizgisinde bir arama yapmalıdır. İskenderiye-Kaş çizgisinin batısında arama yapmalıdır. Ve bu anlamda Girit ve Rodos’un güneyinde jeolojik olarak gaz potansiyeli söz konusu değildir.

AKDENİZ SIRTINA KADAR UZANAN BİR KONUMDA

"Akdeniz’de gaz gerçekten Nil Deltası’nın oluşturduğu kanallar ve deniz tabanı katmanlarının yelpaze biçimindeki katmanları içerisinde yer almaktadır. Fakat Nil Deltası’nın karadan başlayarak Akdeniz’in içerisinde ve Akdeniz sırtına kadar uzan bir konumu söz konusudur."

9d7efc35-bb98-4748-b4f9-a5188678bba9.jpg

"Bu boyutuyla Akdeniz’deki gaz esas olarak Nil Deltası’nın Akdeniz tabanındaki düzlemiyle bağlantılıdır. Bu doğrultuda bakıldığı zaman Kıbrıs’taki gaz olgusu Nil Deltası’nın Kıbrıs Münhasır Ekonomik Alan’dır. Burası Eros denizaltı ile sınırlanmakta. Diğer taraftan ise Akdeniz’in ortasındaki sırta kadar uzanmaktadır. Kıbrıs’ın doğusunda kuzey ve güney enlemine baktığımız zaman Nil Deltası esas olarak İskenderiye’nin tam kuzeyinde tam Kaş vardır ve bu anlamda Teke Yarımadası’nın güneye doğru uzanan boylamlarında Nil Deltası yer almaktadır. Bu boyutuyla Türkiye’nin Mısır’la Ekonomik Münhasır Alan anlaşması yapmalıdır. Çünkü Yunanistan’dan çapraz gelerek uzanan Ekonomik Münhasır Alan, coğrafyaya uymamaktadır."

"Bu boyutuyla Türkiye’nin araştırma yaptığı sahalar, Girit’in hemen doğusunda olan Kıbrıs’ın batısında olan kesimler Akdeniz sırtı veya Girit’in devamı olan kıtasal kabuk Avrasya kabuğu ile Teke Yarımadası’nın güneyindeki sırtlarda olan kabuk olan ise oda Teke Yarımadası Anadolu kabuğundan oluşmaktadır. O anlamda bilinen bir gaz potansiyeli söz konusu değildir."

GERÇEK GAZ POTANSİYELİ, MISIR DELTASI’NIN AKDENİZ İÇİNDEKİ KUZEYE UZANAN YERDE

"Gerçekten gaz potansiyeli güneyde Mısır Deltası’nın Akdeniz içindeki kuzeye doğru uzanan alan yer almaktadır. Bu boyutuyla Türkiye, bu araştırmalarını bu yana doğru yöneltmelidir. Ve Mısır’la anlaşmayla birlikte araştırma yapılabilmelidir."

ebd1f7bf-b8fb-4ee3-a1ba-e037646c76ed.jpg

97eb898c-2736-4f85-8f9f-c9bbdd0955ef.jpg

54af2ed1-be42-441b-a59d-40db3afa8cd3.jpg

Yukarıda yer alan Mısır Deltası’nda keşfedilmiş değişiklik sahalardaki rezerv büyüklüğünü gösteriyor.

 

İlgili Haberler