Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Antalya'daki depremi haritada göstererek açıkladı. Büyük depremin yıkıcı hattına kadar işaretledi

Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Antalya'daki depremi haritada göstererek açıkladı. Büyük depremin yıkıcı hattına kadar işaretledi
Antalya’da bugün meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından Yeniçağ’a özel açıklamalarda bulunun Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depremin olduğu kesim Antalya Körfezi’nin Alanya kısmına paralel giden yanaltımlı fayda meydana geldi. Bu fayda doğuya doğru Kıbrıs’ın kuzeyindeki fayın içinden geçen bindirme kuşağına dönüşüyor” dedi.

Depremleri önceden bilen Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçesi açıklarında meydana gelen depreme ilişkin Yeniçağ’a özel açıklamalarda bulundu.

Antalya Körfezi’nde Alanya kıyılarına paralel giden yanaltımlı fayda depremin meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Körfezi’nde Alanya kıyılarına paralel gelen yanaltımlı fayda bugün bir yanal yer değiştirmeli bir deprem oldu. Depremin oluştuğu yer derinliği odak ve fay çözümü haritalarda net bir şekilde görülmektedir. Bu bölgenin batımetri haritası ve detaylarıyla da gösterilmiştir” dedi.

7779bffa-b732-43d8-9c27-018644a0082e.jpg

Söz konusu sarsıntının yaşandığı bölgenin boru hatların geçmesi açısında ilgi çekici olduğunu vurgulayan Üşümezsoy, “Akdeniz’in tektonik haritasına bakıldığı zamanda esas olarak boru hatlarının geçtiği bölgeler açısından da ilgi çeken bir bölge. Depremin olduğu kesim Antalya Körfezi’nin Alanya kısmına paralel giden yanaltımlı fayda meydana geldi. Bu fayda doğuya doğru Kıbrıs’ın kuzeyindeki fayın içinden geçen bindirme kuşağına dönüşüyor” dedi.

harita2.jpg

Üşümezsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya Körfezi’nin Alanya kıyısına paralel gelen bu bindirme kuşağına paralel gelen ikinci bir kuşak Kıbrıs’ın kuzeyindeki bir kuşaktır. Diğeri ise Kıbrıs’ın güneyinden geçen bindirme hattıdır. Bu boyutuyla bu depremin olduğu yer Anadolu kıyısına paralel gelen bir Akdeniz’deki bindirme kuşaklarından biridir."

 

“KIBRIS’A ANADOLU’NUN ÇARPIŞMA KUŞAĞININ FAYLARDAN BİRİNİ OLUŞTURMAKTADIR”

"Bu fay kuşağı boyunca Kıbrıs’a Anadolu’nun çarpışma kuşağının faylarından birini oluşturmaktadır. Kıbrıs’taki dağ kuşağı Anadolu ile özellikle Adana çanağıyla çarpışarak Anadolu’ya kenetlenmiştir.

Bu kenetlenme kuşağında bindirme kuşakları Greniyen yayında kuşağı dışında Alanya’dan başlayıp İskenderun Körfezi’ne giden yanaltımlı faylarla bağlantı kurmaktadır. Bu açıdan baktığımızda Doğu Anadolu fayının devamını oluşturan bir sistem söz konusudur."

43fb59ae-bb20-4c2c-a0eb-42f24b7ae876.jpg

ba82d877-f3a0-4546-bde9-e75fd5634719.jpg

İlgili Haberler