Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy yine haklı çıktı. İzmir depreminin yerini açıkladı

Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy yine haklı çıktı. İzmir depreminin yerini açıkladı
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy dün İzmir’de gerçekleşen depremlerin geçen yıl Sisam adasında gerçekleşen ve bütün İzmir’i etkileyen 7 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğunu ve Gümüldür fayında gerçekleştiğini açıkladı.

Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy yine haklı çıktı. İzmir depreminin yerini açıkladı

Yeniçağ Özel

Kandilli Rasathanesi''nin dün öğlen saatlerinde İzmir’de meydana gelen depremin merkez üssünü Kuşadası Körfezi, büyüklüğünü ise 4.1. ile 4 olarak belirtildi.

İZMİR DEPREMİN YERİNİ AÇIKLADI

Bu depremlerle ilgili olarak Yeniçağ’a açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İzmir’i korkutan depremin gerçek konumunu açıkladı.

Bu depremin İzmir’in söylendiği gibi kuzey-güney gidişli İzmir’i ortadan ikiye ayıran yanal atımlı Tuzla fayı veya Urla’ya doğru giden Seferihisar fayındaki deprem olmadığını belirten Üşümezsoy, dünkü depremin Gümüldür fayında gerçekleştiğini ve Sisam adasında geçen yıl yaşanan ve tüm İzmir’i etkileyen 7 büyüklüğündeki depremin artçısı sayılabileceğini söyledi.

Prof. Üşümezsoy şunları söyledi:

“Bu depremin yeri geçen yıl Sisam adası açıklarında olan fayın simetriği olarak Kuşadası körfezinin kuzey kenarında yer alan normal bir fay. Bu boyutu ile geçen yıl olan depremin artıcısı sayılabilecek bir deprem. Çünkü o bölgeye Sisam adası fayı kırılırken ona paralel Gümüldür fayına da etkisi oldu. İşte dün bu Gümüldür fayında deprem oldu.

BU DEPREMİ GEÇEN YIL AÇIKLAMIŞTIM

Samos adasında geçen yıl olan 7 büyüklüğündeki depremin olduğu dönemde depremin İzmir’de değil Samos’da olduğunu vurgulayarak Yeniçağ’da da haber yapılmıştı.

Bu anlamda haritada sarı ile gösterilen kuzey-guney gidişli faylarda önemli bir risk olmadığını İzmir’deki jeologların bu fayları üzerinde deprem olacak söyleminin yanlış olduğunu vurgulamış ve asıl tehlikeli olan fayın kırmızı ile gösterilen Gümüldür fayı olduğunu vurgulamıştım ki dün olan deprem de bu Gümüldür fayında olmuştu. Bu harita Yeniçağ’da geçen yıl çıkan haritadır.

İzmir’de risk taşıyan fay ise körfezin hemen güney kıyısı boyunca olan ve kırmızı ile gösterilen Narlıdere fay hattıdır. Ve bu anlamda Gümüldür fayında 7 büyüklüğünde bir deprem olması geometrik olarak fay uzunluğu nedeniyle mümkün değildir.

DİĞER FAYLARDA STRES SÖZ KONUSU DEĞİL

Bu son haritada ise Somos adasındaki deprem sonrası gerçekleşen artçı depremlerin konumu ve aynı şekilde dünde Gümüldür’de olan depremin konumu görülmektedir. Bu boyutu ile görüldüğü gibi dünkü deprem Kuşadası Körfezi’ndeki Samos fayının kırılması ile oluşmuş depremlerin devamı olan normal bir depremdir. Ama İzmir’e doğru gelen kuzey-güney gidişli Tuzla fayı, Doğanbeyli fayı veya Seferihisar fayında bir stres söz konusu değildir.”

İlgili Haberler