Derbinin ardından

Berabere biten derbide sertlikler oldu. Ancak daha geçen hafta oynadığı iki milli maçta beraber olan futbolcuların arkadaşlığı bunları daha ileri taşımadı. Diego’nun golünden önce Gökhan’ın ortasında Robin van Persie’nin 18 cm ofsayt olduğunu piero tespit etti. Yardımcı bu kritik santimleri tespit edemedi. Yardımcı hakemlerin, hakem ve gözlemci eğitmeni ve aynı zamanda UEFA’nın Türkiye sorumlusu olan Uilenberg’in onlardan istediği ofsayt pozsiyondaki oyuncular için bekle talimatı nedeniyle kafası karışmış durumda. Yardımcı hakemlerden, ofsayttaki oyuncu için, top o istikamete doğru geliyorsa bile hemen bayrağını kaldırma, belki başka bir arkadaşı gelir ve golü atabilir. Topa veya oyuna müdahalede bulunursa o zaman kaldırmaları isteniyor. Bu da golü teşvik etmek için düzeltilmiş bir karar.  Bazı hakemler hemen bayrağı kaldırmakta, bazıları ise sonuna kadar bekle... .bekle... sözüne uymakta. Bu golde yardımcı hakem ofsaytı mı tespit edemedi yoksa beklemeyi mi seçti bilmiyoruz. Ancak ofsaytı görüp beklese bile van Persie’nin oyuna müdahalesi vardı ve ofsaytı vermesi gerekirdi. Ceza alanında Kjaer ve Burak mücadelesinde devam kararı çıktı ve bana göre yanlıştı. Futbolcuların nizami şarjı bildiklerini sanmıyorum. Rakibine omuzla yapılan her yüklenmede futbolcular hakemlere omuzlarını gösteriyorlar. Şarj iki oyuncunun top oynama mesafesinde iken topu alma mücadelesinde omuz omuza bir mücadeledir. Yere sağlam basan ayakta kalır, rakibi düşse bile faul değildir. Ancak şarj sadece omuzla omuza yapılır. Arkadan, önden rakibe omuzla yapılan şarj değildir. Yapanın aleyhine faul verilir. Şarjda omuz omuza da olsa hız alarak yapıldığı zaman şiddetli şarj vardır ve faul verilmesi gerekir. Bir de top oynama mesafesinde değilse rakibine omuzla dahi yapılsa o da zamansız şarjdır ve direk vuruşla cezalandırılır. O zaman Kjaer’in Burak’a yaptığı hız alarak yaptığı için şiddetli şarjdır ve faul dolayısıyla penaltı verilmesi gerekirdi.

 

*

 

Çaykur Rize-Akhisar Belediye

Y. Kemal Uğurlu

Penaltı kararı doğruydu, bazı faul hatalarına karşı genelde iyi bir karşılaşma yönetti.

 

*

 

Eskişehir-Kayseri

Özgür Yankaya

Akaminko’nun Ömer’e hareketi tartışmasız penaltıydı ve doğru karar verildi. Samba Sow’un iki sarıdan kırmızı kartı doğru kararlarından biriydi. Faul hataları vardı. Eskişehir’in önemli bir akını yanlış ofsayt bayrağıyla kesildi.

 

*

 

Kasımpaşa-Bursa

Halil Umut Meler

Bursalı Advincula’nın Adem’e yaptığı iki penaltılık hareketi atladı. Josue’nin iki sarıdan kırmızı kart gördüğü pozisyonda ikinci hareket zaten direk kırmızı kartlıktı.

 

*

 

Gençlerbirliği-Osmanlı

Ümit Öztürk

Genelde iyi müsabaka yönetti. Osmanlı’nın penaltı itirazı yaptığı pozsiyonda devam kararı doğruydu. Oyuncunun topa kolla değil göğsüyle müdahalesi vardı. Büyük tehlike yoksa yerdeki oyuncu için akını kesmemeliydi.

 

*

 

Gaziantep-Mersin

Hakan Ceylan

Bu sezon ilk defa Süper Lig’de görev alan Hakan Ceylan hatasız bir müsabaka çıkardı.

 

*

 

Sivas-Trabzon

Ali Palabıyık

Cavanda’ya iki sarı karttan kırmızı kart doğru. Boye’ye gösterilen ikinci sarı zaten direk kırmızı kartlıktı. Genelde iyi bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Başakşehir-Konya

Abdülkadir Bitigen

Babadan hakem olan Abdülkadir Bitigen, skoru farklı olsa da iyi bir müsabaka yönetti.

 

*

 

Fenerbahçe-Galatasaray

Fırat Aydınus

Derbi hakemliği diğer müsabakalardan farklı ve zordur. Verdiği fauller ve kartlar doğru ancak veremediği faul ve kartlar bayağı çoktu. En çok faul alan Sneijder’di. Hakem bunu çözemedi. Futbolcular yardımcı hakemin bayrağı ile değil hakemin düdüğüyle maçın duracağını bilmeliler.

 

*

 

Antalya-Beşiktaş

İlker Meral

Müsabakanın başında Antalyasporlu iki futbolcuya gösterilen sarı kartlar doğruydu. Kartın zamanı yoktur. Verilmeyen kartlar da vardı. Eto’o’nun formasından çekildi. Orada avantaj oynattı. Ceza alanında ihlal yoktu devam kararı doğru. İlker Meral’in, Eto’o’nun uzun uzun izahatlerini dinlemesine anlam veremedim. Bildiğim kadarı ile hakemin İngilizcesi yoktu. Ayrıca her oyuncuya pozisyon için izahat verirsen, yumuşak bir tonla da olsa her itirazı dinlersen maç bitmez. Hakem düdüğü ile konuşmalı.  

Yazarın Diğer Yazıları