'Ders niteliğinde' ihale alma taktikleri: 1 aylık şirket AKP'li belediyeden 3 milyon 797 bin lirayı kaptı

'Ders niteliğinde' ihale alma taktikleri: 1 aylık şirket AKP'li belediyeden 3 milyon 797 bin lirayı kaptı
AKP'li Beykoz Belediyesi Ocak ayında ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için gıda malzemeleri satın almak istedi. 3 milyon 797 bin liralık İhaleyi kazanan 1 aylık şirket Tokser Gıda bir 'mucizeye' imza attı.

1 aylık şirket AKP'li belediyeden milyonları kaptı!

Beykoz Belediyesi, 30 Aralık 2019 tarihinde ihtiyaç sahibi kişi ve ailelere dağıtılmak üzere gıda malzemesi ihalesi açtı. 

İhaleyi 3 milyon 797 bin liralık bedelle Tokser Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kazandı. 

 

 

d1-042.jpg

d2-044.jpg

1 AYLIK ŞİRKET

Tokser Gıda ile ilgili ihalenin ardından dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. İstanbul Ticaret Odası'na 2018'de kayıtlı olduğu gözüken Tokser Gıda'nın, "Ada Proses Otomasyon Limited Şirketi" olarak ticari hayatına başladığı öğrenildi. Firma detaylarında "Endüstriyel İşlem Kontrol Ekipmanlarının Kurulum Hizmeti" alanında hizmet verdiği belirtiyor. 19 Kasım 2019 tarihinde ise unvanını değiştirerek Tokser Gıda oluyor. 

d3-017.jpg

İLK VE TEK İHALE

Şirkette yaşanan değişikliğin hemen ardından Beykoz Belediyesi'nin 30 Aralık 2019'da açtığı ihaleye katıldığı görülüyor. Henüz bir buçuk aylık şirket olan Tokser Gıda'nın ilk ve tek aldığı ihale Beykoz Belediyesi'nin ihtiyaç sahipleri için açtığı gıda malzemesi ihalesi oluyor. 

d4-011.jpg

İHALEYE GİRMESİ İÇİN 5 YIL FAALİYETTE OLMASI GEREKİYOR

Tokser Gıda'nın ihaleye katılmaya ilişkin hususlara da elverişli olmadığı görülüyor. İhaleye katılmak için gereken belgeler ve yeterlilik kriterleri arasında "İsteklinin ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kesin kabul işlemleri tamamlanan mal alımıyla ilgili yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak deneyimini gösteren belge veya teknolojik ürün deneyim belgesi sunması zorunludur"  maddesi yer alıyor.

d5-003.jpg

"NE HİKMETSE BU İHALEYE GİRİYOR..."

CHP'li İstanbul Büyükşehir ve Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Mali Müşavir Cemal Sataloğlu, ihale ilgili Yeniçağ'a şöyle konuştu:

"Mart 2018'de bir şirket kuruluyor. Şirketin faaliyet konusu endüstriyel tasarım işlem ekipmanları kurulumları ile ilgili. Şirketin unvanı da farklı fakat ne hikmetse Kasım 2019'da şirketin unvanı değiştiriliyor. Şirketin ortaklarından bir kişi şirketi devrediyor.Şirketin unvanı, ortakları ve faaliyeti de değiştiriliyor. Şirketin faaliyet konusu gıda maddelerin toptan satışı olarak düzenleniyor. Faaliyet konusunda tamamen farklı bir alana yöneliyorlar. Şirketin yeri aynı Zeytinburnu'nda bir plazada. Beykoz Belediyesi Ocak 2020'de ihaleye çıkıyor, gıda maddeleri toptan alımı diye. İhalede idari şartnamede şöyle bir husus var, açık ihalede rekabet şartlarının doğru ve etkin olarak karşılanması gerekiyor. Çünkü burada kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılabilmesi için ihalenin rekabet ortamına uygun bir şekilde düzenlemesi gerekiyor. İdari şartnamesinin bir maddesinde 5 yıl içinde aynı işi yüklenici pozisyonda olması şartı koyuluyor. Ne hikmetse bu ihaleye giriyor ve alıyor. 3 milyon 700 bin liraya alıyor. Bu sürecin danışıklı olarak planladığını, adrese teslim bir ihale olduğunu düşünüyorum ve öyle iddia ediyorum. 

images-16.jpeg

"ZEYTİNBURNU MERKEZLİ ŞİRKETLER TERCİH EDİLİYOR"

Beykoz'daki ihalelerde genel olarak şöyle bir durum var, Zeytinburnulu şirketler tercih ediliyor. Alım genelde Zeytinburnu'ndan gelen şirketler. Bu da onlardan bir tanesi. Olağanüstü durumlarda şirketlere çağrı yaparsın, ben bunlar içerisinden bir tanesine vereceğim dersin. Ona bir şey diyemem ama bu açık ihale, rekabet şartları tam sağlanması gerekiyor. Siz bir sene önce kurulmuş şirketinin adını, unvanını değiştiriyorsunuz işi kılıfına uyduruyorsunuz. Kasım ayında faaliyet konusu değişiyor. Ocak 2020'de ihale ilanı oluyor. Mart 2020'de ihale sonuçlanıyor. Bu tamamen görünen fotoğraf. Danışıklı dövüşün ispatı. Yaptığım araştırmada bu şirket başka da ihale almamış, sadece Beykoz Belediyesi'nden aldığı ihale var.

"BUNU ÖNGÖREBİLMEK MUCİZEDİR"

Benim anladığım kadarıyla Murat Bey'in geçmişten yakınen bildiği bir firmaya bazı değişiklikler yapılıyor, sırf ihaleye hazırlanması için. Beykoz Belediyesi bu zamana kadar aldığı firmanın dışında bambaşka bir firmadan alım yapıyor. Yani bu Kasım ayında şirketin unvanını değiştirip, Ocak ayındaki ihaleye hazırlanmak, bunu öngörebilmek bir mucizedir. "

BEYKOZ BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA 

Konuya ilişkin Beykoz Belediyesi'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

07.06.2020 tarihinde yayınlanan “1 aylık şirketin ihale alması” konulu, gerçekle alakası olmayan, yalan ve iftira niteliğindeki haber kurumumuzu yıpratmaya ve kamuoyunu kışkırtmaya yönelik bir amaç taşımaktadır. Söz konusu habere ilişkin aşağıdaki açıklamaları yapma gereği doğmuştur.

1) Belediyemiz tarafından, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Ocak 2020’de gıda alım ihalesi açılmış ve açık ihale olarak gerçekleştirilmiştir.

2) İhaleyi, katılan dört firmadan biri, 55 bin TL farkla en avantajlı teklifi vererek kazanmıştır.

3) En avantajlı teklifi veren Tokser Gıda Sanayi ve Limited Şirketi, diğer 3 firma gibi katılım şartlarını karşılamaktadır.

4) Firmanın, haberde belirtildiği gibi 1 aylık değil, 2 buçuk yıllık bir geçmişinin olduğu görülmektedir. Ayrıca farklı kurumlardan aldığı ve bitirdiği işlerle, katılım için gereken firma deneyimini tarafımıza belgelemiştir. 

5) İhale şartnamesinde, katılacak firmanın “Son 5 yıl içerisinde gıda ile ilgili bir faaliyetinin olması” şartı bulunmaktadır. Ancak bu şart kasıtlı olarak “5 yıllık bir firma olma” gibi yansıtılmış ve kamuoyunda haksızlık izlenimi uyandırılmaya çalışılmıştır. İhaleye katılan tüm firmalar son 5 yıl içindeki gıda ile ilgili faaliyetlerini belgelemiştir.

Söz konusu haberde, yalan niteliğinde bilgiler paylaşılmış, adresini değiştirmesi üzerinden akıl almaz bir niyet iftirada bulunulmuş ve kamuoyuna, 5187 sayılı Basın Kanunu, basın ve meslek ilkelerine aykırı ve kışkırtıcı bir yayın yapılmıştır. 

Kurumumuzu yıpratma amacı taşıyan bu gerçekdışı haberle ilgili tüm hukuki haklarımızı kullanacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.