Dev bankalardan flaş ücret kararı. İşte karardan etkilenecek müşteriler

Dev bankalardan flaş ücret kararı. İşte karardan etkilenecek müşteriler
Banco Santander ve ING gibi Avrupa’nın finans devleri, mevduat sahiplerinden daha fazla gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu nedenle bankaların, kar getirmeyen müşterilerine hizmet sunmak istemediği belirtildi.

Korona virüs salgını ile birlikte meydana gelen ekonomik krizin odağında yer alan sektörlerden biri de bankacılık oldu. Salgın nedeniyle zor günler yaşayan bankaların, yeni bir hamle yapacağı öğrenildi.

Bloomberg HT’de yer alan habere göre Banco Santander ve ING gibi Avrupa’nın finans devleri, mevduat sahiplerinden daha fazla gelir elde etmeyi hedefliyor. Bankaların sunduğu hizmetler için ücret talep etmesi ya da varolan ücretleri yükseltmesi, eksi faiz oranlarının Euro Bölgesi’ndeki bankaların, maliyetleri müşterilere aktaracağını gösteriyor.

“YALNIZCA BİR MEVDUATI BULUNAN PARA KAYBETTİRİR”

Santander’ın eski CEO’su ve özel sermaye şirketi Magnum Capital Industrial Partners’ın kurucusu Angel Corcostegui, bir bankacı için “bankada yalnızca bir mevduat hesabı bulunan müşteri, para kaybettirir” dedi. Bankacılık hizmetlerinin ücretli hale getirilmesi, muhtemelen, düzenli bir geliri olmayan ya da finans ürünlerini alacak durumu bulunmayanları daha fazla etkileyecek.

20 EURO’LUK AYLIK ÜCRETLER GETİRECEKLER

İspanya’da Santander yeni yılda, maaş müşterisi olma ve en az bir Finans ürünü satın alma gibi belirli kriterleri karşılayamayan müşterilerin mevcut hesaplarına, yaklaşık 20 euroluk aylık ücretler getirilecek. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, 29 yaş üzerindeki, maaş müşterisi olmayan ve hesaplarını fatura ödemek için kullanmayan müşterilerden ücret talep etmeye başlıyor. Banka aynı zamanda, vezne hizmetleri için 2 euro ücret alacak ve para transferlerinin %0,4’ünü ücret olarak talep edecek.

ASYA VE ABD POZİTİF FAİZLERE GÜVENİYOR

Asya ve ABD bankaları hala pozitif faizlere güvenebiliyor olsa da Avrupa’da 5 yıldır süren eksi faiz oranı uygulaması, bankaların kredi gelirlerine darbe vurdu. Faiz oranlarının 2012 yılından bu yana eksi olduğu Danimarka’da birçok banka, müşterilerinden belirli bir miktarın üzerindeki mevduat hesapları için ücret talep ediyor. İspanya’da yaşayan Michael Soffe, kredi kartı, banka kartı ve para transferi ücretlerinde istikrarlı bir artış olduğunu söyledi.

Banco Unicaja’da bir şirket hesabı bulunan Soffe, bu ücretlerin bazılarını iptal edebildiğini ancak ödediği ücret miktarının son yıllarda dörde katlandığını söyledi. Aynı zamanda, emlak sigortası gibi diğer ürünlerin satışı konusunda da baskıların yükseldiğine dikkat çekti. Soffe, “banka ücretleri, oldukça dikkat çekici şekilde yükseldi” dedi.

Kaynak: Bloomber HT