Diyanet İşleri ve Diyanet Vakfı vatandaştan bağış istedi

Diyanet İşleri ve Diyanet Vakfı vatandaştan bağış istedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı da yarım kampanyaları başlattı. Diyanet'in "Maaşını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş" başlığı altında başlattı. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Erdoğan'ın kampanyasına bir maaşını bağışladı.

2018’de 60 milyon TL’si fitre ve zekattan olmak üzere toplam 1,2 milyar TL gelir elde eden Diyanet Vakfı, yardım kampanyası başlattı. Yurtdışındaki cami inşaatları için milyonlarca dolar para harcayan vakfın, evlerinden çıkamayan yaşlılara yardım görüntülerini paylaşarak vatandaşlardan SMS ile 10 TL istedi.

Birgün'ün haberine göre, 2018’deki geliri 2014 yılına oranla yüzde 116 artarak 1,2 milyar TL’ye ulaşan vakıf, vatandaşlardan bağış istedi. Vakıf salgın nedeniyle evinden çıkamayan yaşlılara yardım görüntülerini paylaştığı sosyal medya hesabından başlattığı SMS kampanyasını duyurdu. 2018 yılındaki fitre ve zekat geliri 60 milyon TL olan vakıf ‘Vakit Türkiye için iyilik vakti’ sloganı ile başlattığı kampanya için vatandaşlardan SMS aracılığı ile 10 TL talep etti.

BAĞIŞ KAMPANYASINA TEPKİ GELDİ!

Vatandaşlar, Sayıştay’ın, ‘Denetlenmesi gerekir’ tespitine karşın denetim dışı bırakılan Diyanet Vakfı’nın kampanya duyurusunu yaptığı sosyal medya paylaşımının altında tepkilerini dile getirdi. Vakfın, ‘SMS ile 10 TL bağış’ kampanyasına gösterilen tepkilerden bazıları şöyle oldu:

Şimdiye kadar topladığınız paraları fakir fukaraya dağıtın, milyarlarca liralık bütçeniz var

Güvenilmezsiniz. Bütün personelinizi toplasanız, topluma bir hemşire kadar faydanız yok.

Diyanet İşleri Başkanı başta olmak üzere tüm personeliniz maaşını bağışlasın, söz ben de bağışlayacağım.

Her zor durumda halktan yardım toplanacaksa size ayrılan bütçeler kaldırılsın.

Kızılay durdu, şimdi siz mi başladınız bağış istemeye? Sizi bir türlü doyuramadık.

Vatandaşlardan 10 TL bağış isteyen vakfın, 2018 yılındaki geliri 1,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirinin 16,9 milyon TL’sini fitreden, 43,6 milyon TL’sini zekattan elde eden vakfın, ‘bağış’ adı altında topladığı para ise 1 milyar TL ile ifade edildi.

YURTDIŞINDAKİ CAMİLERE HARCANAN PARALAR

2018 yılı gelirinin 34,6 milyon TL’sini personel için harcayan vakıf, ‘Amaca yönelik giderler’ kaleminden tam 901,8 milyon TL harcadı. Türkiye Diyanet Vakfı’nın yurtdışındaki camiler için harcadığı para ise şöyle gerçekleşti:

Amerika Diyanet Merkezi: 100 milyon dolar

Bişkek Camii: 35 milyon dolar

İngiltere Cambridge Camii: 30 milyon dolar

Cibuti Camii: 12 milyon dolar.

DİYANET'TEN DE KAMPANYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı ‘milli dayanışma’ kampanyasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da bir kampanya başlattı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Erbaş, "Başkanlığımız mensupları arasında ‘Maaşını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş’ çağrısıyla yardım kampanyası başlattık. Teşkilatımızın güzide mensupları; süreçten ekonomik olarak olumsuz etkilenen kardeşlerimize destek olacak, iyilik ve hayra öncülük edeceklerdir" dedi.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  başlatmış olduğu "Milli Dayanışma" kampanyasına da bir maaş bağışlayarak katıldığını kendi sosyal medya hesabından duyurdu.