Otomotiv devinde dizel skandalı. Rekor ceza kesildi

Otomotiv devinde dizel skandalı. Rekor ceza kesildi
Citroën, DS, Fiat ve Peugeot'nun da içinde bulunduğu Hollanda merkezli çatı şirket Stellantis, araçlarındaki dizel emisyonunun çevreye verdiği zararı gizlediği gerekçesiyle rekor cezaya çarptırıldı. ABD’nin Temiz Hava Yasasını ihlal ettiği belirtilen Stellantis soruşturma sonucunda 300 milyon dolar ceza ödeyecek.

Hollanda merkezli çok uluslu otomotiv devi, dizel motorlarının kirlilik miktarının resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu doğruladı. ABD’nin Temiz Hava Yasasını ihlal ettiği belirtilen Stellantis için rekor ceza kesildi. Bakanlık soruşturması sonrasında Stellantis 300 milyon dolar ceza ödeyecek.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Stellantis’e ait olan bazı dizel motorlu araçlarda, ABD düzenleyicilerinin testlerinde hile yapıldığı ortaya çıktı. Son davaya göre otomobil şirketi, ulusal standartları karşılamak için gerçek dizel emisyon rakamlarını gizledi. Motorun ürettiği karbon emisyonunun, testlerde bilinçli olarak düşürüldüğü doğrulandı.

ABD’den gelen son ceza, Dodge ve Jeep modellerini kapsıyor. Dava dosyasına göre Jeep ve Ram markaları için üretilen 100 bin aracın emisyon rakamının doğru olmadığı tespit edildi. Bu araçların, 2014 ila 2016 yılları arasında satışa çıkarıldığı aktarıldı.

 ABD Adalet Bakanlığı hazırladığı ceza raporunda 300 milyon dolarlık bir ödeme yapılması gerektiğini dile getirdi. Bakanlık, bu cezaya ek olarak Stellantis’e bağlı markaların üç yıl boyunca Temiz Hava Yasası uygunluk raporu sunmasını istedi.

Bu soruşturmayla birlikte Stellantis yönetici ve çalışanlarının da başı yanmış durumda. Henüz kimlikleri açıklanmadı, ancak üç Stellantis çalışanının davayla ilgili suçlamalar sonrasında yargılanması planlanıyor.

İlgili Haberler