Devede kulak kaldı

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "İki  bayramda birer maaş ikramiye" sıkıştırması olmasa, SGK ve Bağ Kur emeklileri yarın ve Cuma günü 1000'er liralarını alamayacaklardı. Ancak enflasyon öyle bir hal aldı ki, şu kısa sürede paramızın değer kaybı tam yüzde 37.

Anlayacağınız iki bayramın fazladan getirisi olan toplam 2 bin liradan hayır kalmadı. Artık torunlara harçlık olmaktan başka özelliği yok. Yıllık zam diye verilenler de hiç bir halta yaramıyor.

En çok kanıma dokunan, hiç sıkılmadan açıklama yollayabilen bazı marketler. Yeni taktikleri, artık zamları küçük küçük yapmaları. Böylece gözden kaçırdıklarını zannediyorlar. A101 ve BİM, bulgurun kilosuna yine 20 kuruş zam yaptı. Bunun yanısıra sattıkları ekmek cinslerine de 10'ar kuruş ilave ettiler. Her iki çok şubeli kuruluşun çalışanları ise soranlara aynı cevabı veriyor; "Neye zam yok ki?.."

Tek kazançlı bedelliler

Liradaki değer kaybı sadece bedelli için başvuranlara fayda sağladı. Kenarda köşede biraz dövizi olanlar daha fazla "zarardan kâr" edecekler.

İlk bedelli askerliği Turgut Özal çıkartmıştı. 1987'de bu kararı almasındaki en büyük etken dünyanın sayılı beyin cerrahlarından Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in vatandaşlıktan çıkarılmasıydı. Özal, büyük hocaya vatandaşlığını geri vermekle kalmadı, bedelli askerliği de devreye soktu. Yurt dışında olanlar 15 biner mark ödeyerek 21 günle  askerliklerini bitirmiş oldular. Türkiye'de olup 38 yaşına kadar kaçmayı başaranlara da aynı imkan sağlandı.

1992'de bu defa Demirel devreye girdi. Şartlar aynıydı. 15 bin mark, 21 gün eğitim. 1999 depreminin ekonomik yıkıntısı Bülent Ecevit'i de aynı yola mecbur etti. Ödenecek para yaşa göreydi. Daha ihtiyarlar 5 bin mark ödedi, diğerleri 20 bin mark..

Erdoğan karşı çıkmıştı

Aynı konuyu 2011 seçimlerinden önce Kılıçdaroğlu gündeme getirdi. Başbakan Erdoğan, "Şehitlerimize ne diyeceğiz?" diyerek karşı çıktı. Ancak seçimden sonra çıkardı. Aralık 2014'te bu kez Davutoğlu gündeme taşıdı. Yurtdışındakilere hayli indirim sağladı, 1000 euro... Değişmeyen ise askerlik süresi oldu, 21 gün.

Şimdikinin sonuncu olacağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ömrümüz yettiği sürece daha pek çok bedelli kampanyasına  tanık olacağız.

Unutmadan, bir meslekdaşımıza hatırlatma yaparak konuyu bağlayacağım. Ali Eyüboğlu kardeşimin şu sözlerini hiç unutmadım; "Adamların işleri var, niye askere gitsinler..."

Başarılı bir sözcü

Kimileri karşı çıksa da İbrahim Kalın'ı beğenenlerdenim. Bunu ifade etmekten hiç kaçınmadım. Doç. Dr. Kalın'a olumlu notlardan birini Türk Halk Müziği'ne tutkusunu öğrenince vermiştim. Bu sadece sevgi değil, nota bilgisi, iyi bağlama çalması ve türkü söylemesi bir bütünlüğün sonucu.

Tecrübelerim bana müzikle uğraşınların hemen her konuda başarılı olduğunu gösterdi. Kaldı ki İbrahim  Kalın THM konusunda kitap yazacak kadar birikimli. TRT'nin önemli icracılarıyla birlikte müzik yapacak kadar iddialı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü son dönemde ciddi ve yerinde çıkışlarıyla puan toplamayı sürdürüyor. Gerilen Türk-ABD ilişkilerine müdahaleleri müthiş. Ağzından çıkan her kelime ölçülü. Saçma sapan konuşmalar yapan kimi bakanların ondan alacağı dersler olduğu kanısındayım.

Geçmişi

Doç. Dr. İbrahim Kalın'ı tebrik etmeyi görev sayıyorum. Bu arada bilmeyenler için onunla ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum:

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Doktorasını George Washington Üniversitesi'nde tamamladı. Konusu, "Beşeri bilimler ve Mukayeseli Felsefe" idi. Kalın ayrıca College of The Holly Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent'te; İslam Düşüncesi, İslam-Batı İlişkileri derslerine girdi. TDV-İSAM'da akademik araştırmalar yaptı. Bilim ve Sanat Vakfı'nda pek çok seminer verdi.

Böylesi birikime sahip Kalın'ın pek çok yabancı yayında yer almış epeyi İngilizce makalesi de bulunmakta.

Özetlersem; yolu ve önü açık...

***

Bazı notlar:

Yaşar Usluer ve Hüseyin Movit bu köşeye önemli katkı verenler. Gerçekten ustalar. Movit bu defa da eleştiriyor:

"Ayakta uyuyan TRT'nin kadın spikerlerin neden isimlerini vermedikleri belli oldu. tekleye tekleye haber sunuyorlar. Fenerbahçe'nin rakibine Benefika diyor" (TRT Radyo1 / 7 Ağustos 2018 / Saat:13:09)

TRT'de kural yok, isteyen adını verir, isteyen vermez...

 

---

TRT Spor'un Yüz Yüze Futbol'unu özlemişiz. Ömer Üründül - Erdoğan Arıkan ikilisi tüm ekranların en uyumlusu olma niteliği taşıyor. VAR'ı en iyi analiz edenler de onlar oldu.

---

Star'ın sözde komedi yapımı "Geleceğin Starı" alelacele bitirildi. Hatırlayın, daha 2. bölümde ne yazmıştım; "Bu kadar senaryo yazmak zor iş, tutmaz..."

GÜNÜN SÖZÜ

İhtiyaç insana her şeyi öğretir, bir çok şeyden vazgeçirir / İ. Turgenyev

Yazarın Diğer Yazıları