Devler vatandaşa veriyor az gelişmişler halktan istiyor

Devler vatandaşa veriyor az gelişmişler halktan istiyor
ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İngiltere gibi dünyanın en büyük ekonomileri korona virüs salgını nediniyle vatandaşına nakit para yardımı yaparken, Türkiye gibi gelişmekte olanlar ile az gelişmiş ülkeler vatandaştan bağış topluyor. 81 ülke ise IMF'den mali yardım talep etti.
Korona virüs salgını nedeniyle ekonomilerin durma noktasına gelip insanların gelirlerinin kesilmesi karşısında fert başına geliri 40- 50 bin dolar arası olan ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İngiltere, gibi dünyanın en gelişmiş ekonomileri vatandaşına aylık gelir yardımında bulunurken, Türkiye gibi fert başına geliri 9- 10 bin dolar olan gelişmekte olan ülkeler ile yıllık kişi başı geliri 3- 6 bin dolar arası olan bazı az gelişmiş ülkeler ise vatandaşından bağış topluyor. Salgın nedeniyle insanların eve kapanmasından dolayı ekonomilerinde nakit akışı durma noktasına gelen 81 ülke ise IMF'den mali yardım talebinde bulundu. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile yaptığı görüşmede dünya genelinde 81 ülkenin para yardımı istediğini bildirdi. Georgieva, 1 trilyon dolarlık kredi verebileceklerini ifade etti. Türkiye de 14 milyar dolarlık ekonomik paketin yanısıra bağış kampanyası başlatan ülkeler arasına katıldı.
 
IMF kayıtlarına göre Irak, Lübnan, Sri Lanka, Senegal ve Güney Afrika gibi ülkeler de bağış kampanyası yürütüyor. IMF'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre 25 Mart tarihi itibariyla ülkeleri için bağış kampanyası düzenleyen ülkeler şöyle:
Türkiye: Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bize yeteriz Türkiyem" dedi ve ekledi: Milli dayanışma kampanyası başlatıyoruz.
Irak: Sağlık Bakanlığı'nı maddi olarak desteklemek için Irak Merkez Bankası finansal kurumlardan bağış toplamak üzere bir fon kurdu. Fona Irak Merkez Bankası 20 milyon dolar, Irak Ticaret Bankası ise 5 milyon dolar yatırdı.
Lübnan: Hükümet ulusal dayanışma fonu kurdu. Bu fona sağlık malzemesi ve nakit yardımı kabul ediliyor.
Senegal: Hükümet ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 7'sine denk gelecek büyüklükte bir fon kurdu. Fonu ağırlıklı olarak özel sektör bağışları ve bütçe gelirleri oluşturuyor. Fon ilk etapta hane halkının harcamaları için kullanılacak. Oluşan fonun yüzde 10'luk kısmı ile acil gıda yardımı yapılması bekleniyor.
Sri Lanka: Hükümet SAARC COVID-19 Acil Durum Fonu isimli bir fon kurdu. Aynı zamanda devlet başkanı karantina ve sosyal refahı gözeten bir özel fon oluşturdu. Söz konusu fona vergiden muaf bağış yapılabilecek.
Güney Afrika: Oluşturulan dayanışma fonuna özel sektör de bağış yapabiliyor.
 
Dünyada korona virüs salgını insanları ölüme götürürken, gelişmiş ülke hükümetleri açıkladıkları dev ekonomik paketlerle, vatandaşa aylık maaş bağladı.
 
ABD Başkanı Trump, senatonun onayladığı 2 trilyon dolarlık rekor büyüklükteki teşvik paketiyle salgın nediniyle herkese ayda 1200 dolar (Yani 7 bin 900 TL) ödeme yapacaklarını açıkladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ,Kanadalılara, gelir desteği, ücret sübvansiyonları ve vergi ertelemelerinin dahil olduğu 82 milyar dolarlık bir yardım paketini açtı. Paketin 27 milyar dolarlık kısmının doğrudan halka verilecek destekleri içerdiğini belirten Trudeau, kalan 55 milyar dolarlık kısmın da vergi ertelemeleri yoluyla iş dünyasının likidite ihtiyacına destek için kullanılacağını ifade etti. Trudeau vatandaşa çağrıda bulundu "siz evinizde oturun, gelirinizi düşünmek bize ait, her ay maaşlarınız verilecek"dedi.
 
Almanya Başbakanı Merkel yeni tip corona virüs salgınının bireyler ve şirketler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için 750 milyar euroluk bir yardım paket açıklamıştı. Ülke genelinde serbest dolaşıma kısıtlama getiren ve mazeret belgesiyle dışarı çıkmalara izin veren Fransa, şirketlere 300 milyar Euro değerinde banka kredisi sunacaklarını vergi ve sosyal güvenlik primi ödemelerinin erteleneceğini duyurdu. Maliye Bakanı'nın "Gerekirse büyük şirketleri kamulaştırırız" dediği Fransa ayrıca, geçici olarak işten çıkarılan çalışanlar için 45 milyar Euro ödeme yapacağını açıkladı.
 
Ülkeler Teşvik Miktarı
 
ABD 2.2 trilyon dolar
Almanya 615 milyar dolar
İngiltere 412 milyar dolar
Fransa 373 milyar dolar
İspanya 216 milyar dolar
Kanada 83 milyar dolar