Devlet hastanelerinde randevu sistemi değişti, kaos başladı

Devlet hastanelerinde randevu sistemi değişti, kaos başladı
Devlet hastanelerinde daha çok insana randevu verebilmek için 5 dakikada bir randevu sistemine geçildi. 

Hastalar bu süre içinde dertlerini anlatamayacaklarını düşünerek yeniden randevu alıyor. Öte yandan meslek örgütleri sağlıkta şiddet olaylarının artabileceğinden endişeli.

Haberglobal''den Gökhan Kam’ın özel haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerdeki randevu aralıklarını 10 dakikadan 5 dakikaya düşürmesi gündem oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) karara tepkili. Hastaların dertlerini bu 300 saniye içinde doğru aktaramayacağını doktorların da tam olarak sorunları kavrayamayacağından endişe ediliyor. TTB ayrıca bu durumun sağlıkta şiddet olaylarını da artırabileceğini söylüyor.

Meslek örgütünün hesabına göre; bir doktor bu uygulama ile günde 90 hasta bakmak zorunda kalabilir. Hükümet ise randevu aralıklarını kısarak daha fazla randevu alanı yaratmak istiyor çünkü hastanelerde randevu bulmak zorlaşmaya başladı.

İstanbul Sultangazi’deki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin dahiliye bölümünde randevusuna gelen Avni Öksüz dört, beş gün boyunca randevu aradığını söylüyor. Öksüz beş dakikada derdini nasıl anlatacağını düşünürken, “Beğenmeyen derdini anlatmak için başka doktora sonra yine randevu alıyor” ifadelerini kullandı.

Beş dakikada bir randevu sistemine geçilmesiyle birlikte hastaneler vatandaşları, randevusuz gelmemeleri konusunda uyarıyor.

Sakine Canbeyli ise en zor randevu bulunan alanlardan biri olan ortopedi için randevu alabilmiş. Canbeyli, “Bir yandan gelinim bir yandan da ben baktım. Doktorun odasına girmekle çıkmak bir oluyor. Kapıda bir sürü hasta bekliyor” diyor. Canbeyli, sabah gelip muayenesini olmuş, ardından doktor iğne yaptırması gerektiği söylenmiş, iğnesini almış ve tekrar sıranın kendisine gelmesini bekliyordu.

Fatma Harmancı ise bir ayın sonunda kardiyoloji randevusu alabilmiş. Emekli maaşı ile geçindiğini söyleyen Harmancı, “Derdimizi anlatıyoruz, hiç muayene etmeden ya ilaç yazıyor ya da tahlil için başka yere yönlendiriyor. 5 dakika nasıl yetsin muayene olmaya” diyor.

Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bisikletten düşen oğlunun köprücük kemiği için acil servise geldiklerini söyleyen baba Ali Engin, “Bize ’20 gün sonra ortopediye getirin’ dediler. 40 gün geçti zor randevu bulduk. Doktor bulsan bile muayene etmiyor. Kapıya ‘5 dakikada bir hasta alınıyor’ diye yazmışlar. Nasıl baksın ki” dedi.

Aynı hastanede konuştuğumuz Saliha Aydın ise ayladır cildiyeden randevu almak için çabaladıklarını söylüyor. Aydın, “Gece 12’den sonra randevular açılıyormuş biz de açılsın diye bekliyoruz. 2 ay sonra randevu bulabildim” dedi. Aydın bir hastanın derdini anlatabilmesi için en az 10-15 dakika gerektiğini söyledi.

Halil Çakmakçı ise sırtında bir şey çıktığını ve çok kaşındığını fakat dermatolojiden randevu alana kadar sırtının iyileştiğini söyledi.

Vatandaşlar sıralarının gelmesini doktorun kapısının üstündeki ekrandan takip ediyor.

Şişli Hamidiye Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen Nuri Coşkun ise kendinde bir çözüm bulmuş. Coşkun, “Tam derdimi anlatırken doktor ''süren doldu seni dinleyemem'' mi diyecek. O zaman peş peşe bir bana bir de eşime randevu alayım, eş kontenjanından süremi 10 dakikaya çıkarayım. Zaten zor randevu alıyoruz bırakın da onda da derdimiz tam anlatalım bir daha gelmek zorunda kalmayalım" ifadelerini kullandı.

Uzmanlara göre Aile Hekimliği''ni atlayan hastalar da direkt hastanelerden randevu alarak sistem üzerinde yoğunluk oluşturuyor.

"HASTA TATMİN OLMUYOR"

Dün Haberglobal.com.tr''nin sorularını yanıtlayan İstanbul Tabip Odası Başkanı Doktor Pınar Saip 5 dakikalık randevular ile hastaların tatmin olmayacağını söylemişti. Saip, "Randevu süreleri merkezi olarak 5 dakikada bir veriliyor. Kendisine 5 dakika ayrılan kişi gerekli tatmini bulamıyor. Çünkü bu sürede yeterince muayene edilmesi, hasta olup olmadığının anlatılması ve hastaysa da gerekli tanısının konması mümkün olmadığı için hastaların tekrar tekrar başvurmaları söz konusu" demişti. 

Randevuların merkezi sistemden verildiğini söyleyen Saip, "Hastanelerin randevu sistemleri kendilerine ait olmalı" diyordu. Saip''e göre, Ankara''dan verilen merkezi randevu sitemi doğru değil.

İlgili Haberler