Devlet kurumları çökmüş durumda

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ülkenin en önemli sorununun ekonomik kriz olduğunu belirterek seçim sonrası bu krize nasıl çözüm bulunacağını sordu.

Cumhur İttifakı'nın sözde beka sorunu yaratarak ekonomik krizi millete unutturmaya çalıştığını vurgulayan Kuşoğlu, "Kutuplaşma yaratarak iftiralar atarak, Millet İttifakı'nı teröre destekle suçlayarak gıda kuyruklarını, işsizliği, pahalılığı milletin görmesini konuşmasını istemiyorlar" dedi.

Kuşoğlu, "Millet aptal değil. Beka sorunu olmadığını sadece bir yerel seçim olduğunu görüyor, biliyor. Kemal Kılıçdaroğlu'na ve Meral Akşener'e karşı müthiş bir baskı oluşturuyorlar. Hapisle tehdit ediyorlar, soruşturmalar, fezlekeler düzenliyor, ezan ıslıklandı yalanına sarılıyorlar. Diyanet siyasetin oyuncağı oldu" diye çok sert konuştu.

Kuşoğlu'na sorularım ve yanıtları şöyle:

--Recep Tayyip Erdoğan miting meydanlarında Cumhurbaşkanı mı, AKP Genel Başkanı mı? Konuşmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

En önemli tespitimiz şudur. Türk devlet geleneği çökmektedir. Cumhurbaşkanının görevi tarafsızlık içinde devleti yönetmektir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk seçimi olan 31 Mart Yerel Seçimi öncesi bu sistemin çöktüğü net şekilde ortaya çıkmıştır.

Çok kötü oldu ve çok olumsuz sonuçları da olacaktır. Devlet kurumları çökmüş durumdadır.

Bakanlar ne millet meclisine ne de millete karşı sorumludur. Onlar sarayın memurları ama siyasetin tam içindeler. Türkiye çok sıkıntılı günlere gebedir. Millet, 31 Mart'ta önemli ders verirse kendilerine çeki düzen verirler.

Ekonomi ve IMF

Değerli okurlarım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 31 Mart yerel seçim sonrası "yapısal adımlar" atılacağını şu sözlerle söyledi.

- "2019 çok daha önemli adımlar atılarak içeride ve dışarıda çok daha güçlü, pozitif neticeleri aldığımız bir yıl olacak."

- Nisan'dan itibaren yapısal tarafta atacağımız adımlarla süreci daha da güçlendireceğiz. YEP kapsamında cari açığı azaltacak, katma değerli üretimi artıracak, milletimizin refahını yükseltecek politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz."

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi de olan Kuşoğlu'na Bakan'ın bu açıklamalarını da sordum.

--Piyasalarda ortaya çıkan durgunluğu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye küçüldü, yine öğünüyorlar. En kötü günler geride kaldı diyorlar. Neden geride kaldı, ne yaptınız ki? Vatandaşın ve işletmelerin durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Tam tersine önümüzde özellikle seçim sonrası çok daha kötü günler var. Bu zihniyetle çözüm yok.

--Yapısal reformun nasıl yapılmasını, ne önlemler alınmasını bekliyorsunuz?

Yapısal reformlar uzun süreçlerdir ve can acıtırlar. Sayın Bakan hangi alanlarda, ne süreyle reformlar yapacağını, reform takvimini, reform kriterlerini, reform hukukunu net olarak açıklamalıdır. Açıklamalıdır ki seçmen de seçim sonrası ne olacağını bilsin.

--Bakan Albayrak, "yapısal adımlar" atılacağını söylüyor. Bu mesajının anlamı nedir?

Albayrak'ın Nisan'dan itibaren yapısal reformlara geçeceğiz mesajı özellikle yabancı yatırımcılara yani sıcak para yatırımcılarınadır. Seçim sonrası IMF kontrolünü kabul edeceğiz mesajıdır. Bu mesaj verilmese seçim öncesi dolar-döviz aniden yükselebilir. Bu dolar yatırımcılarına dur, doları yükseltme biz sizin istediğiniz yola geleceğiz mesajıdır.

--Türkiye'de ekonominin düzelebilmesi için dış krediye mi ihtiyaç var?                 

Yapısal reformların yapılabilmesi için bir program ve kararlılık gerekiyor ama aynı zamanda mevcut durumu krizden kurtarabilmek için de döviz gerekiyor. Bu döviz ancak güvenilir bir program, denetim sistemi ve ekonomiye tekrar güç verecek bir kaynakla mümkündür. Albayrak'ın mesajı tüm bunları kabul ettiklerini göstermektedir.

--Türkiye'nin acil dış kredi ihtiyacı ne kadar?

Ekonomistler Türkiye'nin acilen 100 milyar dolar dış kredi bulması gerektiğini vurguluyorlar. Bu para nereden bulunacak? Bakan Albayrak'ın mesajının IMF'ye çağrı olduğu anlaşılıyor. Bakmayın seçim öncesi IMF karşıtı söylemlere.

Seçim sonrası ülkenin içinde bulunduğu bu en büyük krize nasıl çözüm bulunacak? Hangi sektörler feda edilecek? S-400 ve F-35 krizi Amerika ile nasıl çözülecek?

Bunları konuşmuyorlar ama sanki ülkeyi 17 yıldır CHP yönetiyor gibi bize saldırıyorlar.

 

Yazarın Diğer Yazıları