Devlet Tiyatroları, yerli yazar sayısını artıracak

Devlet Tiyatroları, yerli yazar sayısını artıracak
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Türk tiyatrosuna yeni yazarlar kazandırmak için teşvik imkanları sağlandığına dikkati çekerek "Ne kadar çok yeni yazar olursa Türk tiyatro edebiyatı da o kadar zenginleşir. Yerli yazar sayımızı artırmak istiyoruz" dedi.

Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali'ne ilişkin basın toplantısına katılmak üzere Bursa'ya gelen Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Tiyatrolarının 70. yılını kutladığını hatırlattı.

Mustafa Kurt, pek çok uluslararası ve ulusal tiyatro festivaline ev sahipliği yaptıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Devlet Tiyatroları, yılda 150 oyun çıkarıyor. Bu yıl yerli yazarlarımızın eserlerine daha fazla önem verdik. Bir önceki yıl, kadın yazarlarımızın eserlerini sahneledik. Bu eserleri, kadın yönetmenlerimiz yönetti. Ankara'da yerli yazarlar, klasik oyun haftaları düzenledik. Seyirci sayımız oldukça arttı. Cumhuriyet'in 100. yılında yüzüncü sahneyi açmayı hedefliyoruz. Şu anda 77 sahnemiz var."

"YERLİ YAZAR SAYIMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ"

Kurt, Türk tiyatrosuna yeni yazarlar kazandırmak için teşvik imkanları sağlandığına dikkati çekerek, üniversitelerin yazarlık bölümü öğrencileriyle atölye çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Öğrencilerin oyunlarını ilk defa Devlet Tiyatrolarına dahil ettiklerini belirten Kurt, "Ne kadar çok yeni yazar olursa Türk tiyatro edebiyatı da o kadar zenginleşir. Yerli yazar sayımızı artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurt, mart ayı sonunda 2020-2021 sezonunun ilk tur oyunlarını seçmiş olacaklarına işaret ederek, "Son zamanlarda Türk tiyatro seyircisi sayısında fark edilir bir artış yaşanıyor. Ankara'da 10 sahnemiz var ve oyunlarımız kapalı gişe. Her akşam neredeyse 5 bin seyirciyi ağırlıyoruz. Bizim çok iyi, tiyatroyu takip eden bir seyircimiz var. Tiyatro seviliyor. Tarımda, ticarette, sanayide gelişebilirsiniz ama gelişimin en önemli ayaklarından biri de kültür sanattır. Kültür sanat eksik kalırsa görgümüzde, bilgimizde eksiklik olur. Paranız vardır ama görgünüz, kültürünüz yoktur. O yüzden kültür sanat, insanın can suyudur. Türkiye'de bunun geliştiğini düşünüyorum. Seyircinin yoğun ilgisinden onu anlıyorum." diye konuştu.