"Devletin firmalara milyarlarca borcu var!"

"Devletin firmalara milyarlarca borcu var!"
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, kamuya iş yapan firmaların hükümetten milyarları aşan alacaklarının olduğunu ve bu ödemenin ne zaman gerçekleşeceğinin belli olmadığını söyledi.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, kamuya iş yapan müteahhitlerin mali açıdan korunmasını talep etti. Yenigün, "Konkordato ilan eden firma sayısı 1000'i geçti. Gelinen noktada firmaların devletten alacakları çok birikti. Sadece bir kurumdan alacaklar 14 milyar lirayı aştı. Yetkililerin yılbaşına kadar ödeme yapılacağını söylemelerine rağmen, bunun ne zaman gerçekleşeceği net değil" diye konuştu.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, Rusya ve Afrika’da üstlenilecek projelerle yeniden 2012 yılındaki 30 milyar dolarlık rekor seviyenin yakalanabileceğini söyledi. Yenigün inşaat sektörüne yönelik açıklamalarda da bulundu.

Dünya Gazetesi’nden Ferit Parlak’ın haberine göre; Yurtiçinde ise projelerin tasfiye ve devrini de içeren kanun teklifini değerlendiren Yenigün, bunun geçmişten kalan maliyet artışlarını çözemeyeceğini, o yüzden fiyat farkı düzenlemesinin şart olduğunu bildirdi.

Yenigün ‘Sektörde zor durumda olan firma sayısında yaşanan artışları nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelişmeler sektörün finansman yapısını nasıl etkiliyor?’ sorusuna ise şu cevabı verdi;

ORTAM KONKORDATOYA GİTMEYE MÜSAİT

Bankalar bir şirkette bir yandan bir bilançoya bakarken, öbür yandan istihbarat çalışmaları da yapıyor. Tabi Bu söylentiler istihbarat yönünü etkiliyor. Bu noktada Türkiye’nin gerçeklerini de göz önünde bulundurmamız gerektiğini düşünüyorum. Şİmdi konkordato ilan eden firma sayısı 1000’i geçti. Gelinen noktada firmaların devletten alacakları çok birikti. Sadece bir kurumdan alacaklar 14 milyar lirayı aştı. Yetkililerin yılbaşına kadar ödeme yapılacağını söylemelerine rağmen, bunun ne zaman gerçekleşeceği net değil.

Bankalar yılbaşı geldiğinde dönem sonu faizini alıyor. Eğer bunu almazsa da işletme negatif puana geçiyor ve banka değerlendirmesini buna göre yapıyor. Doğal olarak söylentiler bu süreci etkiliyor. Başka bir ifadeyle ortam konkordatoya gitmeye müsait, gitmemek başarı oluyor. Bu yüzden kamunun borçlarını ödemesi gerekiyor.