Dezenfektan kullanımına dikkat

Dezenfektan kullanımına dikkat
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Vahit Mültecihak, korona virüsten korunurken, cilt sağlığının tehlikeye atılmamasının önemine dikkat çekti. Mültecihak, aşırı dezenfektan kullanımının açacağı cilt sorunlarını Gazeteci-Yazar Gülay Tunçel’e anlattı.

Gülay TUNÇEL / YENİÇAĞ

Yeni tip korona virüs tüm dünyada etkisi göstermeye devam ederken, korona virüsten korunmak isteyen vatandaşlar da çareyi ellerini sürekli dezenfekte etmede buluyor. Ancak aşırı dezenfektan kullanımı veya aşırı el yıkanması sonucunda ciltte hasarlar meydana gelebiliyor.  Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Vahit Mültecihak, korona virüsten korunurken cilt sağlığın tehlikeye atılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Mültecihak’ın Yeniçağ’a özel açıklamaları şu şekilde:

“İnsanlarımız virüsten korunmak için dezenfektan maddelere yönelmeye başladı. Ancak fazla dezenfektan kullanımının cilde zarar verdiğini biliyoruz. Burada kimyasal maddenin özelliğine bakmadan, yaş, dil, din, cins, ırk fark etmeden vücutta tahriş yapabiliyor. Genellikle ellerde görüyoruz ama dezenfektan maddelerin temas ettiği yerlerde bu tahrişlere rastlayabiliyoruz. Burada cildimizin üzerindeki yağ tabakası, tahrişi bağışıklık sistemine ulaşmadan yok ediyor. Tabii bu cilde yanıklığa kadar gidebiliyor, bu seviyede bağışıklık sistemimiz devrede değil”

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İKİNCİ AŞAMADA DEVREYE GİRİYOR”

“Hemen hemen bütün temaslarda tahrişlere rastlayabiliyoruz. İkinci aşamada ise bu egzamaların yarattığı sorunların bağışıklık sistemini devreye geçirdiğini görüyoruz. Sonrasında bir duyarlanma süreci başlıyor, bu süreç de kişinin bağışıklık sisteminin güçlüğüne bağlı. Bu iki süreç klinik olarak birbirinden farklı ancak ikisinin de benzer yönleri var. Fakat dediğim gibi yüzde 80 ilk mekanizmaları görüyoruz. İlk bahsettiğimiz egzamalar da temizlik süreci ile ilgili olarak meydana geliyor. Tabii zehirlenme veya ölüm tehlikesi devreye girmiyor burada. Bursa’daki hastamızın vefatı büyük ihtimalle başka nedenlerden gerçekleşmiştir. Ölüm, solunum yoluyla alınan gaz sonucu da gerçekleşmiş olabilir.”

“ELLERİN SABUN İLE YIKANMASINI ÖNERİYORUZ”

“Korona virüs ile karşılaştığımız bu günlerde eller sık sık yıkanmalı diyoruz ancak ilk mekanizmadan dolayı tahrişler meydana geldiği için özellikle gliserin içerikli sabunların kullanılmasını tercih ediyoruz. Tabii bu süreçte nemlendiricilerin de kullanılmasını öneriyoruz. Burada temizlik maddelerinin içeriği devreye giriyor. El yıkandığı zaman hasar olayı ortadan kalktığı için el yıkmayı, dezenfektan maddelere oranla daha çok tavsiye ediyoruz. Cildi devamlı nemlendirilmesİ, bariyer tabakayı korumak açısından çok önemli. Bu günlerde vatandaşlarımızın krem kullanmasını öneriyoruz”

(Haberi Youtube kanalımız üzerinden de linki tıklayarak izleyebilirsiniz.)

https://www.youtube.com/watch?v=t5SfjyhfKmA