Dick Cheney'nin hayırsız ziyareti!

ABD’nin Türkiye’den füze kalkanı projesine destek istediği netleşti! Ayrıca Pakistan’da nükleer silâhların Taliban’ın eline geçmesi tehlikesine karşılık Afganistan’daki operasyona savaşçı gönderilmesi talebi var. Bu talep reddedilmişti ama bu defa ABD’nin gerçek başkanı Dick Cheney, bizzat Türkiye’ye gelerek talepleri yenileyecek.
Cheney, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan da randevu istedi. Büyükanıt, görüşmekten bir zarar gelmeyeceğini belirtti.
Cheney, daha önceki gelişinde de dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile görüşmek istemişti. Kıvrıkoğlu, ısrar üzerine Cheney ile görüşmüştü. Türkiye, bu görüşmenin hiçbir faydasını görmedi. Şimdiki ziyaretten de kimse bir hayır beklemesin.

* * *

Diğer taraftan Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, “Küresel Terörle Mücadele Konferansı”nda terör örgütlerinin kitlesel imha silâhlarına kavuşmak için çabaladığını belirterek, “Umarım, Pakistan kısa sürede istikrara kavuşur. Aksi halde, bu yönetim etkisiz hale gelirse, Taliban tipi bir yapının Pakistan’ı kontrol etmesi, bir olasılıktır. Böyle bir oluşum sonrası dünya ilk defa nükleer güce sahip bir terör örgütüyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.
Bu tespit, ABD’de  “Pakistan’a müdahale gerekçesi” olarak gündemdedir. Fakat ABD, benzer bir gerekçe uydurarak Türkiye’ye müdahale etmeye çalışsa biz ne düşünürüz?
Büyükanıt, aynı konuşmada, teröre hazır ortam yaratan oluşumların, güçlü ulus devlet yapılarını ortadan kaldırmak isteyen ekonomisi güçlü ülkeler tarafından meydana getirildiğini belirtmişti.
Biz bir örnek verecek olursak, Taliban örgütü bir Amerikan organizasyonudur. Afganistan’ı kendisine bağlı bir örgütle yönetmek plânı doğrultusunda, başlangıçta bir talebe hareketi olan Taliban’ın 200 komutanını Pentagon’da eğiten ve iktidara gelmesini sağlayan ABD’dir. Sonra da aynı örgütü, Afganistan’a müdahale gerekçesi olarak kullandılar.
El Kaide’nin ise bir marka olduğu, aslında böyle bir terör örgütü olmadığı, eylemlerinin CIA tarafından planlandığı da artık biliniyor. ABD Başkan aday adayı Obama da El Kaide’nin Amerikan yapımı bir örgüt olduğunu açıkladı!

* * * 


ABD’nin, kendi büyütüp beslediği Taliban ve El Kaide’nin Pakistan’ı ele geçirmesi tehdidine karşı Türkiye’den yardım istemesi, uluslararası hukuk açısından bir skandaldır.
Madem böyle bir tehdit var, Türkiye kardeş Pakistan’a doğrudan destek versin. Amerikan organizasyonuna ne gerek var?
Pakistan halkı, Türklerin İstiklal Savaşı’nda henüz Hint Müslümanları adıyla anılıyordu..
İstiklâl Savaşı’nı para yardımı yapan Hint Müslümanları, bunun için İngiltere’yi mi aracı yapmıştı?
Elbette hayır. O halde Türkiye, Pakistan’daki meseleye, kendi tarihi birikiminden ve Pakistan konusundaki uzmanlarından faydalanarak yaklaşmalı, Pakistan istihbaratı içinde Taliban yanlısı güçler bulunduğu gerçeğini unutmadan, ülkenin istikrarının nasıl sağlanabileceğini araştırmalıdır.

* * *

Pakistan ve Afganistan’ın güvenliği, aslında Türkiye’nin güvenliği ile doğrudan bağlantılıdır. Pakistan’da ve Türkiye’de iktidarların Amerikancı yaklaşımlarda bulunması bir tesadüf değildir. Fakat Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önce bağımsızlığını ilân eden Afganistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin açılışında, Afgan bayrağını bizzat kendisi göndere çekmişti. Cemal Paşa da şehit edilene kadar Türk subayları ile birlikte Afganistan’ın bağımsızlığına giden yolda çalışmalar yapmıştı.
Amerika’nın bozduğu bu düzen, yeniden kurulabilir!

Yazarın Diğer Yazıları