Didim'deki tekne faciasından dram çıktı

Didim'deki tekne faciasından dram çıktı
AYDIN'ın Didim İlçesi'nde yasadışı yollardan Yunan adalarına geçmek isteyen Afganistan uyruklu sığınmacıları taşıyan 2 teknenin batması sonucu 7'si çocuk 27 kişinin cesetlerinin bulunduğu İzmir Adli Tıp Kurumu önünde, cenazeleri almak için bekleyen yakınları gözyaşlarına boğuldu.
Ege'nin soğuk sularında yakınlarıyla verdikleri yaşam savaşını anlatan sığınmacı Hamid Jawady, faciadan kurtulduktan sonra bir süre hastanede tedavi gördüğünü belirterek, “Eşim 9 aylık hamileydi, tekne battıktan sonra ona sarılıp yardım gelmesini bekledim. Ama dayanamadı ve sulara gömüldü, son sözleri 'Seni seviyorum Hamid' oldu. Kelime-i Şahadet getirdi ve sulara gömüldü" dedi.

Didim İlçesi Mavişehir Mevkii açıklarında geçen 8 Mart'ta, Yunan adalarına yasadışı yollardan gitmek isteyen sığınmacıların bulunduğu iki tekne su alıp battı. Faciada 7'si çocuk 27 Afganistan uyruklu sığınmacı hayatını kaybetti. 15 kişiyi ise Sahil Güvenlik ekipleri kurtardı.

Faciada can veren sığınmacıların cesetleri, otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Otopsi işlemi tamamlanırken, yakınlarının cenazelerini almak isteyen Afganlar, bugün Adli Tıp Kurumu Morgu önüne geldi.

SAATLERCE KURTARILMAYI BEKLEDİK

Faciada hamile eşi ve 2 yaşındaki oğlu Muhammed Yusuf'u kaybettiğini söyleyen Waris Aslami, “Saatlerce kurtarılmayı bekledik. Oğlumu yaklaşık 6 saat omuzumda tuttum. Ancak suyun soğuk olması nedeniyle daha fazla dayanamadı. Daha iyi bir hayat için Avrupa'ya gitmeyi istiyorduk, artık kimsem kalmadı, Avrupa'ya da gitmeyi düşünmüyorum. Eşim hamileydi, çocuğum ve eşimi gözlerimin önünde kaybettim. Şimdi cenazelerini alıp Afganistan'a götüreceğim. Bütün eşyalarımız sulara gömüldü, burada hiçbir şeyimiz kalmadı. Maddi durumumuz olmadığı için Afganistan'da toprağa vereceğim" dedi.

AİLESİNDEN 10 KİŞİYİ KAYBETTİ

Faciadan kurtulanlardan Jawed Eskandari ailesinden 10 kişi kaybettiğini belirtti. Afganistan'da Taliban'ın çok güçlendiğini orada hayatlarının tehlikede olduğunu dile getiren Eskandari, “Ailemden 10 kişiyi kaybettim, kimsem kalmadı geride. Taliban çok güçlendi ve neredeyse her gün 100 kişi hayatını kaybediyor. Can güvenliğimiz olmadığı için ülkemizi terk ettik. Ama mecburen geri döneceğiz. Cenazelerimizi orada toprağa vereceğiz, başımıza ne geleceğini de bilmiyoruz. Saatlerce suda kurtarılmayı bekledik, yardım geç geldi. Eğer Birleşmiş Milletler yardım edecekse şimdi etmeli" diye konuştu.

SON SÖZLERİ SENİ SEVİYORUM OLDU

Faciadan kurtulan ve bir süre hastanede tedavi gören Hamid Jawady, “Eşim 9 aylık hamileydi, tekne battıktan sonra ona sarılıp yardım gelmesini bekledim. Ama dayanamadı ve sulara gömüldü, son sözleri 'Seni seviyorum Hamid' oldu. Kelime-i Şahadet getirdi ve sulara gömüldü. Çocuğumu kucağıma alamadım" dedi.

Yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından cenazelerin gün içinde yakınlarına teslim edileceği belirtildi.