Bende yok demeyin sizde de çıkabilir. İşte sinsi hastalığın belirtileri

Bende yok demeyin sizde de çıkabilir. İşte sinsi hastalığın belirtileri
Kolayca fark edilemeyen ancak ciddiye alınması gereken bir depresyon türü olan distimi hastalığı sizde de olabilir. Distiminin belirtilerini sizlerle paylaşıyoruz…

Depresyon genellikle sosyal hayattan geri çekilme ihtiyacı ile kendini gösterir. Ancak, bazıları için tamamen farklı bir biçim ve başka bir isim alır: Distimi. Süregen Depresif Bozukluk olarak da adlandırılan distimi, kronik depresyon olarak görülüyor.

DİSTİMİ NEDİR?

Diğer ismiyle kronik depresyon olan Distimi bireyin uzun süreler üzüntü, içe kapanıklık, melankoli, aşırı bilinç, sevinçten yoksunluk ve kişisel yetersizlikten dolayı endişe durumlarını hayatında alışkanlık haline getirmesi sürecine verilen, kronik depresyon durumu olarak tanımlanmaktadır.

DİSTİMİ (KRONİK DEPRESYON) BELİRTİLERİ

-İştah bozukluğu

-Aşırı yemek yeme

-Uyku bozuklukları

-Karamsarlık

-İnsanlarla tanışmanız gereken durumlardan kaçınırsınız

-Aşırı derecede sinirlisiniz

-Sürekli yorgunsunuz

-Konsantre olmakta büyük zorluk çekiyorsunuz

-Sizin için olumsuz olabilecek çözümler kullanırsınız

-Sürekli geçmiş veya gelecek hakkında endişe duyuyorsunuz

-Kendine güvensizlik, azalan benlik saygısı

DİSTİMİ (KRONİK DEPRESYON) TEDAVİSİ NASILDIR?

Distimi, kronik depresyon olduğundan, yıllarca sürebilir ve yoğunluğu zaman içinde değişebilir. Çoğu durumda bu tip melankolik bozukluk ilaç tedavisinin uygulanmasını gerektirmez, çünkü belirtileri depresyon belirtileri kadar şiddetli değildir. Kendini aynı zamanda majör depresif ataklarla gösterebilir. Bu rahatsızlık için, bilinen tek bir neden veya tek bir etkili tedavi olmamakla birlikte, geleneksel tedavisi antidepresan ilaçlar ve konuşma terapisidir.

Konunun sahip olduğu sosyal desteğin yanı sıra sosyal, iş ve cinsel yaşamlarındaki zorlukları değerlendirmek gerekecektir. En büyük vurgu, yaşam kalitelerini en çok etkileyen ihtiyaçlar olacaktır. Terapistin temel amacı, hastayı hastalığından haberdar etmek ve ruh halinin dengelenmesinde ona yardımcı olmaktır. Diğer zihinsel sağlık problemleriyle kolayca karıştırabileceğinden, distimiyi kendi kendinize teşhis etmeye veya kendi kendinize tedavi etmeye çalışmamak gerekir.

Herhangi bir depresyonla mücadele ediyorsanız, profesyonel yardım almak çok önemlidir. Tek başına çabalamaya çalışmanıza ve size yardım edecek kimseniz yok gibi hissetmenize gerek yoktur. Bir akıl sağlığı uzmanı, belirtilerinizi, duygularınızı ve hayatınızda sizin için gerçekten neler olduğunu daha iyi anlamak için sizinle birlikte çalışabilir. Böyle bir profesyonel yardım ile hayatınızın kontrolünü tekrar kazanmaya başlayabilirsiniz.

İlgili Haberler