Dikkat!.. AKP kandırıyor

2014 yerel seçiminde İstanbul'da Kadir Topbaş, Ankara'da ise Melih Gökçek, "çılgın proje" yarışına girdiler seçimi kazanmak için.

Bu projelerine dönemin Başbakanı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da mitinglere katılarak destek verdi.

İstanbul'un çılgın projesi, "İstanbul Kanal" idi ve "su yolu güzergâhında kentsel dönüşüm de yaparak modern yaşam alanı sağlamayı" hedefliyordu.

Yani çok önemli bir yapı rantı da ortaya çıkacaktı.

İstanbullu seçmen bu projeye inandı, destekledi ve Kadir Topbaş'ı yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçti.

Peki, ne oldu İstanbulluların beklediği çılgın "İstanbul Kanalı" projesi? Rafa kalktı.

İstanbullular için çılgın proje hayallerde kaldı, yani İstanbullular açıkça aldatıldı.

Kadir Topbaş sorgusuz, sualsiz, gerekçesiz ve demokrasiye aykırı şekilde, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından azledildi.

Gelelim Ankara'ya...

İstanbul için çılgın "İstanbul Kanal" projesi olur da o tarihte Ankara'da yaklaşık 20 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Melih Gökçek altta kalır mı?

2014 yılında yerel seçim kampanyası günlerinde Gökçek de çılgın projelerini açıkladı:

Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı 43 kilometrelik "Ankara Boğazı-Ankara Kanalı" ve "333 metrelik gökdelen" projesi miting alanında on binlerce Ankaralıya açıklandı. Miting alanı alkışlarla yıkıldı.

Ankara Kanalı projesi şöyle vaat edildi:

"Ankara'ya deniz getirmek imkânsız ancak Ankara'nın da bir boğazı olacak. Kentin güneyinde, İmrahor Vadisi'nde, 1. etapta yer alacak 11 kilometrelik dev kanal etrafında dizilen villalar, kafeler ve benzeri yerler, dinlenme alanları olacak. Ankara'nın imajına büyük bir katkı sağlayacak.

5 yılda bitirilmesini planlıyoruz. Eymir Gölü ile Gölbaşı Mezarlığı arasında kurulacak olan pis su arıtma tesisinden elde edilecek arıtılmış sular, bu kanalı besleyecek. İleride Eymir ve Mogan gölleri ile birleştirilecek bu proje sayesinde kanal uzunluğu 43 kilometreye kadar çıkabilecek"

333 metrelik simge bina yalanı...

Erdoğan'ın desteklediği ikinci çılgın proje ise Ankara'nın simge projesi olacağı söylenen 333 metre yüksekliğindeki Avrupa'nın en yüksek binası oldu.

Bu çılgın projenin başkentin simgesi olacağı, binada otel, restoranlar ve iş yerleri bulunacağı açıklandı. Binanın, Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir arazi üzerinde inşa edileceği ve kat karşılığı olarak yaptırılacağı açıklandı.

Ankaralılar için bu çılgın projeler yetti mi? Yetmedi.

30 kilometre metro hattı yalanı...

Erdoğan'ın vaadi olan bir diğer projeyi Gökçek, "Başbakanımızın talimatı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından başlatılan Sıhhiye-Havaalanı Metro Projesi, toplam 30 kilometre olacak ve önümüzdeki 5 yıl içinde bitirilecek" diye Ankaralılara müjdeledi.

Bir, iki, üç oldu inanması güç oldu.

Ankara Kanalı projesinin ayrıntılarına gelecek olursak İmrahor Vadisi'ndeki 7 köyün 5 milyon metrekare tutarındaki meraları, "Ankara Boğazı" yapılacak sözü üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetine geçti.

Melih Gökçek 1. Etap ihalesini yaptı, kazma vurulacak ve çalışmalar başlayacaktı ki sürpriz bir gelişme oldu.

Melih Gökçek de sorgusuz, sualsiz, gerekçesiz ve demokrasiye aykırı şekilde, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından azledildi.

Başkanlığa atanan Mustafa Tuna'yı arayarak Ankaralılara vaat edilen "Kanal Ankara" projesinin temel atma töreninin ne zaman yapılacağını sordum, "Belediyede para yok ki, iptal ettik ihaleyi" yanıtı aldım ve bu gelişmeyi yazdım.

Yazımın çıktığı gün Tuna aradı ve sözlerini yanlış anladığımı, projenin 43 kilometresini bir bütün halde yeniden tek seferde bütün halde ihale edileceğini açıkladı.

Koca başkan bu demek biz yanlış anladık diye özür dilemesini de bildik ki "Kanal Ankara" projesi kapsamındaki 7 mahallenin halkı mağdur olmasın.

AKP'nin 2014 yerel seçim vaatleri arasında Kanal Ankara Projesi yer alıyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye eski Başkanı Melih Gökçek, seçim maratonu bitene kadar gittikleri her mitingde bu projeyi övünerek anlattılar.

Ancak AKP'li Mustafa Tuna Ankaralıları "ihale bütün halde yapılacak" diyerek resmen kandırdı. Yerine AK Parti 31 Mart yerel seçiminde Mehmet Özhaseki'yi aday gösterdi.

Özhaseki, Ankaralılara Kanal Ankara projesinden hiç bahsetmedi ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın TOKİ ihalesi ile "İmrahor Vadisi Millet Bahçesi 1. Etap" olarak 11 kilometrelik projenin sadece 1,2 kilometre uzunluğunda yeni bir proje olarak açıkladı.

Sözün özü şudur; AKP'nin seçim vaatlerine inanmayın, her seçim öncesi çılgın projelerle karşınıza gelirler.

Sonra da AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sizlerin seçtiği başkanları bir gün gelir, azleder.

 

Yazarın Diğer Yazıları