Diktatör de, taht sahibi de olmadı

Atatürk bu yüzyılın çok büyük devlet adamı ve komutanıydı. Türk halkına liderliği ile demokratik laik ve sosyal hukuk devleti olan Cumhuriyeti armağan etti.

Çöküntü halindeki bir imparatorluktan özgür Türkiye'nin doğması ve yeni Türkiye'nin bağımsızlığını ilan etmesi, Atatürk'ün işidir. Yüzyılın dehası için "diktatör de olmadı, taht sahibi de olmadı" yorumları dikkat çekerken bakın hangi ülkede Atatürk için neler söylenmiş:

AMERİKA: Franklin Roosevelt (Amerika Başkanı): Asker-devlet adamı, çağımızın en büyük liderlerinden biri idi.

ALMANYA: O, kişisel kazanç ve ün peşinde koşan basit bir diktatör değil, gelecek kuşaklar için sağlam temeller atmaya uğraşan bir kahramandı.

FRANSA: Türkiye'yi yarattı, sultanları kovdu, kadınlara hürriyet verdi fesi kaldırdı, radikal bir inkılap yaptı.

İNGİLTERE: Diktatörlerin tahammül edemediği serbest bir nizamla, demokrasilerin başaramadığı ve başaramayacağı işler yapmıştır.

AFGANİSTAN:  Emanullah Han, Afganistan Kralı: O büyük insan doğu milletleri için de en büyük önderdi.

BELÇİKA: Atatürk, yirminci asrın en büyük gerçeğini yaratan adamdır.

BULGARİSTAN:  Hiçbir memleket, yeni Türkiye'nin Ata'sı tarafından başarılan kadar güçlü, hızlı ve kökten bir yenilik hamlesine erişmemiştir.

ÇİN: Mustafa Kemal yeni Türkiye'nin kalbidir.

FİNLANDİYA: Atatürk, olağanüstü nitelikte bir devlet adamı, savaş sonrası dünya tarihinin en önemli simalarından biri idi.

HİNDİSTAN: Bayan Sucheta Krıpalanı (Hint Parlamento Heyeti Başkanı): O'nun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. Biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk.

İRAN: Atatürk gibi insanlar bir nesil için doğmadıkları gibi belli bir devre için de doğmazlar. Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerin tarihinde hüküm sürecek insanlardır

İSRAİL: Mustafa Kemal Atatürk, kuşkusuz 20. Yüzyılda dünya savaşından önce yetişen en büyük devlet adamlarından biri, hiçbir millete nasip olmayan cesur ve büyük bir inkılapçı olmuştur.

İSVEÇ: O, olmasaydı modern Türkiye olmazdı.

İSVİÇRE: Yalnız bir asker değil, aynı zamanda yüzyılımızın bir daha göremeyeceği bir dahi idi.

JAPONYA: Yüzyıldan beri Küçük Asya'nın çıkardığı en büyük liderdir.

LÜBNAN: Atatürk, dünyanın çok nadir yetiştirdiği dâhilerdendir.

MACARİSTAN: Yüzyılımızda, "olmayacak hiçbir şey yoktur" şeklindeki tarihi gerçeği ispatlayan ilk adam olmuştur.

MISIR: Çağının, belki de tüm tarihin en olağanüstü kişilerinden biri.

NORVEÇ: Atatürk, tarihte, memleketinin en büyük adamlarından biri olarak kalacaktır.

PAKİSTAN: Biz Pakistan'da, O'nu geçmiş bütün çağların en büyük adamlarından biri olarak görüyoruz. Askeri bir deha, doğuştan bir lider ve büyük bir yurtsever...

ROMANYA: Atatürk, tarihte teşkilatçı bir dahi, bir milletin harikalar yaratan yöneticisi ve memleketinin kurtarıcısı olarak kalacaktır.

RUSYA: Başbakan Kalinin: Şöhreti bütün cihana yayılmış olan tecrübeli başkanın yönetimi herkesin sevgi ve saygısını çeken büyük Türk Milleti'nin millî bağımsızlığını yaratmıştır.

SURİYE: Vatanını muhakkak bir parçalanmaktan kurtararak devlet gemisini güvenilir bir limana götürdükten sonra milletinden bir taht istemedi.

YUGOSLAVYA: Tarih, silinmez harflerle bu devlet adamının ismini hak edecektir. Atatürk bir halk adamıdır.

YUNANİSTAN: Türkiye, dost ve düşmanlarının hayran olduğu bir deha adama malik bulunmak bahtiyarlığına erişmiştir.

Atam; Bizlere emanetin Türkiye Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçisiyiz. Ruhun şad olsun...

Yazarın Diğer Yazıları