Dinlemeye kriptolu çözüm

Dinlemeye kriptolu çözüm
Dinlemeye kriptolu çözüm

Adli Bilişim Uzmanı ve Yeminli Bilirkişi Çığır İlbaş, casus dinlemelere karşı alınabilecek en kesin önlemin kriptolu cep telefon

Adli Bilişim Uzmanı ve Yeminli Bilirkişi Çığır İlbaş, casus dinlemelere karşı alınabilecek en kesin önlemin kriptolu cep telefonu kullanmak olduğunu kaydetti.

Son dönemlerde gederek büyüyen telefon dinleme olaylarına çözüm önerisi Adli Bilişim Uzmanı ve Yeminli Bilirkişi Çığır İlbaş’tan geldi. İlbaş,  ızla gelişen teknoloji dünyasında, GSM ses haberleşmesi ve SMS mesajlarının üçüncü kişilerce dinlenmesi ve izlenmesinin çeşitli yöntemlerle mümkün olduğunu söyledi. İlbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dinlemelerin mahkeme kararıyla uygulanan yasal dinlemeler ve yasa dışı dinlemeler olarak iki grupta değerlendirildiğine işaret etti. Çığır İlbaş, şunları kaydetti: “Haberleşmenin Gizliliği Anayasa’nın 22. maddesiyle güvence altına alınmış olup, kişiler arasındaki haberleşmeye müdahale edilebilmesi ancak Anayasa’nın ilgili hükmü çerçevesinde, kanunlarla düzenlenen şartlarla ve mahkeme kararıyla mümkün olmaktadır. Ancak günümüzde cep telefonları bilgisayar sistemi biçiminde çalışıyor ve mobil işletim sistemleri çeşitli yazılımlar yüklenmesine olanak sağlıyor. Bu nedenle çeşitli casus yazılımlar aracılığıyla ortam seslerinin, telefon konuşmalarının dinlenmesi, kısa mesajların takibi, aramaların ve konum bilgilerinin tespiti mümkün. Bu casus yazılımlar, doğrudan telefona yüklenerek veya casus yazılım yüklenmiş telefonların hediye edilmesi veya trojan/virüs özelliği bulunan casus dosyaların telefona iletilmesi gibi yöntemlerle gönderiliyor.”


Ne yapılabilir?
İlbaş, yayındaki GSM sinyalleri üzerindeki şifreleme algoritmalarını çözerek, dinleme yapabilen sistemlerin varlığının da uzun yıllardır bilindiğini  belirtti. Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş, cep telefonu dinlemelerini önlemekle ilgili alınabilecek en kesin önlemin, kriptolu cep telefonu kullanmak olduğuna işaret ederek, “Kriptolu telefonlar, üzerlerindeki özel bir şifreleme yazılımıyla karşılıklı olarak uçtan uca şifreli görüşmeyi mümkün kılan özel telefonlar. Bu telefonlar sayesinde ek bir güvenlik seviyesi sağlanarak, GSM şifreleme algoritmalarının kırılması riskine karşı içeriğin gizli tutulması sağlanmaktadır” diye konuştu. Cep telefonuna yüklenen yazılımların güvenilir olmasının önemini vurgulayan İlbaş, “Ayrıca telefonunuzda açtığınız e-postalarda bulunan şüpheli eklentileri bilgisayar ortamında açıp incelemekte fayda var” dedi.


Bilinmeyen yazılım yüklenmemeli
Dinleme ve takip sistemleri geliştiren yüzlerce şirket olduğunu anlatan İlbaş, yasal anlamda kullanıldığında bu cihazların, terörizm, uyuşturucu, kaçakçılık ve buna benzer adli vakaların ortaya çıkarılmasını sağladığını ifade etti. İlbaş, bu sistemlerin “yanlış ellerde” ise özel hayat ihlallerinden, şantaja kadar çok çeşitli amaçlar için kullanılabileceği uyarısında bulundu. Dijitalleştirilen her bilginin “dinlenebilir” hale geldiğini belirten İlbaş, her şeyden önce kişilerin kendi bilgi güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu vurguladı. Bunun için kullanıcıların tedbirler alarak tehditlerden korunabileceğini belirten İlbaş, özellikle şirket bilgileri ve özel hayata ilişkin mahrem bilgilerin üçüncü şahısların eline geçmemesi için bilinmeyen yazılımların yüklenmemesi, bilinmeyen e-postaların açılmaması ve kriptolu teknolojilerin tercih edilmesini tavsiye etti.