Dış basında Libya tezkeresi yankısı

Dış basında Libya tezkeresi yankısı
Libya’ya tezkeresinin Meclis’ten geçmesi, uluslararası basında da büyük yankı buldu. Dış basından yer alan haberlerde Hafter güçlerinin ABD, Rusya, Sudan ve Çin desteğine dikkat çekilirken, Ankara’nın hamlesinin bölgedeki gerilimi artıracağı savunuldu.

ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Libya’ya asker göndermeyi öngören tezkereyi 325 'evet' oyu ile onaylamasının yankıları sürüyor. Yabancı uzmanlar, Türkiye’nin Libya’ya girmesini bölgede ki çatışma ortamını şiddetlendireceğini savunuyor.

Türkiye’nin Libya’ya askeri müdahalesinin bölgedeki çatışma ortamını daha da arttıracağını belirten uzmanlar, bölgede Türkiye’nin itibarının zedeleneceğini kaydetti. Dış basına yer verilen analizlere göre, Hafter liderliğindeki askeri kuvvetlerin yakın zamanda Libya’ya yaklaşan Türk gemilerini batırmakla tehdit etmesinin küresel bazda çok büyük tehdit olduğu belirtildi.

Meclis’in tezkereyi onaylamasının ardından yabancı siyasi analistler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ocak Perşembe günü Libya konusunu Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin kaçınılmaz olduğu belirtti.

Mısır’ın uluslararası toplumlara çağrıda bulunması, Türkiye’nin asker sevkiyatına başlamasıyla birlikte Akdeniz bölgesinin istikrarını olumsuz etkileyeceğini söylemesinin Türkiye’yi küresel boyutta zor durumda bırakacağına da ayrıca dikkat çekildi.

110375997-libya-control-dec19.jpg

TÜRKİYE’Yİ LİBYA’DA NE BEKLİYOR?

Hafter’in kontrolündeki Libya Ulusal Ordusu'nun, bin 500’ü rütbeli toplamda 38 bin askeri kuvveti olduğu belirtiliyor.

Ayrıca Türkiye’ye bizzat karşı olduğunu dile getiren Hafter’in, gücü bununla da bitmiyor. Türkiye düşmanı Hafter’e bağlı, kara kuvvetlerinin elinde Rus yapımı birçok silah bulunuyor. Bu silahların içinde Rus yapımı ZU-23-2 ve ZPU'lar ön plana çıkarken ayrıca ABD yapımı M40 ile Çin yapımı çoklu roketatar Type 63 de Hafter güçlerinin dikkat çeken diğer ağır silahları arasında yer alıyor.

Yabancı kaynaklara göre, General Hafter’in silah gücünün haricinde paralı asker gücüde bölgede etkinliğini korumasını sağlıyor. Rus Wagner Grup savaşçıları, Sudan Bağımsızlık Hareketi'ne bağlı milisler ve Çadlı savaşçılar da Hafter'e bağlı silahlı güçlere destek veriyor.

Libya'da en az 200 Rus paralı askerin görev yaptığı belirtilirken Sudanlı savaşçıların sayısının ise yaklaşık olarak 4 bine kadar çıktığı belirtiliyor.