"Dışa bağımlılık gıda enflasyonunu yükseltti"

"Dışa bağımlılık gıda enflasyonunu yükseltti"
Gıda fiyatlarındaki yükselişi değerlendiren CHP'li Gaytancıoğlu, gıda enflasyonundaki yükselişin, tarım ürünlerinin tamamen dışarıdan ithal edilmesi ve TL'nin döviz karşısındaki değer kaybı nedeniyle fiyatların tırmanmasından kaynaklandığını söyledi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye'de gıda enflasyonunun nedenleri uzun zamandır tartışma konusu. AKP iktidarının izlediği politikaların tarımda özellikle yetersiz kaldığını ifade eden CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'de gıda enflasyonunun önüne geçilmesinin çözümünün genel olarak ekonomide yaşanan sorunların çözülmesiyle yakından bağlantılı olduğunu kaydetti.

Gıda enflasyonunu oluşturan temel nedenin dolardaki artış olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, "İthalatı savunan politikalar izlediği için iktidar, sıkıştılar mısırda, arpada sıfır gümrük sıfır gümrük. Yumurta fiyatları, tavuk fiyatları yükseliyor. Yem artıyor. Nedeni yemi dolarla alıyorsunuz. Tarımın sorunları ekonomide, eğitim sisteminde, dış politikada. Ekonomide asıl sorun hatta eğitimde. Çiftçi büyüklerinden gördüğü tarımı yapıyor. Yeniliklere kapalı. Suriye ile olan sınır ticaretinde mesela 50 bin ton, 60 bin ton çay şeker geliyor. Kim getiriyor bir bakıyorsunuz terör örgütleri var işin içinde" dedi.

Orta vadeli programda hal yasasından bahsedildiğine değinen Gaytancıoğlu, şunları anlattı:

"Hal dışı satışları engellemek mümkün değil. Bunun için sıkı denetim yapmak lazım. Şu anda Türkiye'de 800 bin dekar alanda şeker pancarı ekimi yapılmadı. Dekardan 5 ton alsanız 400 bin ton şeker yapar. Ciddi bir açık var. 15 milyon tona yakın şeker pancarı üretimimiz var, buradan yaklaşık 500 bin ton düşürsek ciddi bir kayıp. Biz ancak kendimize yetiyoruz. Şeker fabrikalarının çoğu satıldı hala parası ödenmedi, 100 bin ton şekerimiz var stoklarda. Neden? AKP iktidarı da Nişasta Bazlı Şeker'in kotasını yüzde 5'e indirdi. Bir yandan stoklarda şeker var, bir yanda nişasta bazlı şekerin kotası düştü, bu şekerin bırakın bitmesini çoktan satılması gerekirdi."

Hal yasasında da benzer hataların yapılabileceğine dikkat çeken Gaytancıoğlu, "Yüzde 8 KDV alıyoruz, herkes gelsin malını halden alsın, çiftçi olarak bunlara yer açalım, giriş yapsınlar, yüzde 8'i vermek istemiyor. Dışarıda alıcıya satacak, dışarıda faturasız alımlar olduktan sonra siz bunu uydu aracılığıyla denetlemiyorsanız, mali denetim yapmazsanız, deneyimli donanımlı elemanlarınız yoksa sadece şehirlerin girişine çıkışına koyduğunuz maliyecilerle yapıyorsanız her kamyonu da görüyorsanız bu nasıl olacak? Gıda enflasyonu bu " şeklinde konuştu.

"FİYATLAR BASKILAYARAK DÜŞMEZ"

Fiyatları baskılayarak gıda enflasyonunun düşmeyeceğine vurgu yapan CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gıda enflasyonu neden düşüyor, baskı yapıyorsanız indireceksen, gübrede fiyatları yüzde 15 indiriyorsunuz, zaten yüzde 100 zam yaptınız, yüzde 15 indirim yapıyorsun ama kime etki altındaki kurumlara, Tarım Kredi Kooperatiflerine, çünkü etkin altında. Özel gübre üreticileri etkin altında değil. Bunlar dolarla mal alıp satıyorlar. Pamuk sektörü de böyle. 2 milyon ton pamuk ithalatına 2 milyar dolar para veriyorsunuz nasıl baskı yapacaksınız? Fiyatları indiremiyorsunuz çünkü dolar artıyor. Bir çuval yem 90 lira, bir litre süt 1 lira 60 kuruş. Hesaplayın yem fiyatı süt fiyatından pahalı. Nasıl siz gıda enflasyonunu düşüneceksiniz? Ya çiftçiye doğrudan ödeme yaparsınız, ya da fiyatlara doğrudan müdahale ederek."

Okan Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden, "çiftçi zor durumda, ben çiftçinin ürününü 1 lira 30 kuruştan alıyorum. Tüketiciye de ekmeği ucuz sattırıyorum" denildiğinde bunun demir perdesi ülkelerinden kalan bir sistem olduğunu belirtti.

İlgili Haberler