Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Brüksel'de açıklamalarda bulundu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Brüksel'de açıklamalarda bulundu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de AB ve NATO ile temasları sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Diyaloğu devam ettirme konusunda AB ile hemfikiriz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile ayrı ayrı görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Görüşmede NATO-Türkiye ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeler değerlendirildi. Bakan Çavuşoğlu, NATO ittifakının içinde birlik ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Türkiye'nin ittifakın caydırıcılık ve savunmasında kritik ve öncü roller üstlendiğini söyledi.

AB ile ilişkiler hakkında konuşan Çavuşoğlu, "Diyaloğu devam ettirme konusunda AB ile hemfikiriz. Somut atılabilecek adımları gözden geçirdik. Biz vize serbestisi konusunda bir adım bekliyoruz" dedi. 

İşte Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından derlenenler;

AB KONSEYİ BAŞKANI TÜRKİYE'YE GELECEK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız, AB Konseyi ve Komisyonu Başkanı'nı Türkiye'ye davet etti. Onlar daveti kabul etti. Tarihi belirliyoruz" dedi.

"AB'nin yükümlülüklerini yerine getirmediğini hepimiz biliyoruz. Örneğin, 5 sene önceki göç mutabakatı sadece kaçak göçle ilgili değil, Türkiye-AB ilişkilerinde çok önemli unsurları vardı. Bunlardan biri gümrük birliğinin güncellenmesi. Keza vize serbestisi konusu AB'nin bir sözüdür. Vize serbestisinin mutlaka hayata geçmesi gerekiyor. Biz 72 kriterden 66'sını yerine getirmiştik geçen sene, şu anda 4 kriter geldi. Bana göre burada bazı üyelerin siyasi tutumu nedeniyle bu gerçekleşmedi."

"Bugün Avrupa'da artan ırkçılıkla mücadeleyi de birlikte yapmamız gerekiyor. Bu tırmanış AB ülkeleri içinde ciddi sorun.

Yunanistan'la istikşafi görüşmeleri pazartesi başlatıyoruz. Şubat sonu Mart başında Kıbrıs konusunda iki taraf, 3 garantör ülke ve BM, New York'ta bir araya gelecek. Avrupa Birliği bu toplantılara gözlemci olarak katılmak istiyor. Avrupa Birliği, KKTC'yi tamamen ihlal etti, hiç temas olmadı. AB, Türk tarafının haklarını yok saydı. Bu güvenin tekrar kazanılması gerektiğini ilettik.

Doğu Akdeniz Konferansı önerimiz vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız bu teklifte bulunmuştu. Bu konferansı nasıl gerçekleştirebileceğimizi de iki günlük görüşmelerimizde ele aldık.

AB liderleri ile yaptığımız görüşmelerde, atılabilecek somut adımlar için bir yol haritası üzerinde çalışma konusunda mutabık kaldık. Parlamentodan önemli kişilerle görüştük. Çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdik.

İki gündür gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, tüm muhattaplarımdan pozitif bir yaklaşım gördüm. Umarım somut adımlarla bu süreci daha olumlu bir hale getiririz."