Dışişleri'nden Irak hükümetine skandal mesaj

Dışişleri'nden Irak hükümetine skandal mesaj
Irak'ta, 3 Kürt bakanın da yer aldığı Mustafa el-Kazimi hükümeti mecliste güvenoyu aldı. Ankara, hiçbir Türkmen bakanın yer almadığı yeni Irak hükümetini memnuniyetle karşıladığını belirtirken, Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Bağdat'taki hakim Şii partileri işaret ederek, mevcut siyasi iradenin Türkmenleri yeni kabinenin dışında tuttuğunu söyledi.

Salihi, Bağdat'taki basın toplantısında, Türkmenlerin Kazimi kabinesinin dışında tutulmasını eleştirdi. Salihi "Kazimi, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının Türkmenlere verilmesini istedi. Ancak bir siyasi irade (Şii parti) Türkmenlere bakanlık verilmesine karşı çıktı" dedi. Türkmen toplumunun bundan sonra geleceğini tayin etme noktasında kendi seçimini yapabileceğini belirten Salihi, federal bölge talebini dile getirebileceklerini kaydetti. Kazimi'nin 22 kişilik kabinesi, 15 bakanın güvenoyu almasıyla meclisten geçti. Mecliste Kazimi'nin 22 kişilik kabinesi için güvenoylaması yapıldı. Yeni hükümetin 15 bakanı güvenoyu alırken, 5 bakan alamadı, 2 bakanlığın oylaması ise ertelendi. Yeni kabinede Adalet, Göç ve Göçmenler, Tarım, Ticaret ve Kültür Bakanlığı için gösterilen isimler ise güvenoyu alamadı. Dışişleri ve Petrol Bakanlığı için oylama, aday belirlenmediği için ertelendi. Kazimi ve 15 bakan, yemin ederek görevlerine başladı. Dışişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve Adalet bakanlıkları Kürtlere verilmişti. Nitekim Kazımi'nin güven oyu alması Kürt lider Neçirvan Barzani başta olmak üzere Kuzey Irak'ta sevinçle karşılandı. Kazimi'ye başarılar dileyen Barzani, "Kazimi hükümetinin Irak halkının meşru talepleriyle Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarını teslim etmesini talep ediyorum" dedi. Ankara'dan yapılan açıklamada "Yeni hükümetin güvenoyu almasını memnuniyetle karşılıyor, dünyamızın içinden geçmekte olduğu bu zorlu dönemde kritik bir sorumluluk üstlenen Başbakan Kazimi'ye başarılar diliyoruz. Yeni hükümetle tüm alanlarda iş birliği anlayışıyla çalışmaya hazırız" denildi.

Mustafa el-Kazimi başkanlığında kurulan yeni Irak hükümetinde hiçbir Türkmen yer almadı. Türkiye ve ABD hükümetin güvenoyu alması nedeniyle memnuniyetini bildirdi. Türkmenlerin kabine dışında tutulmasını eleştiren ITC Başkanı Salihi, bundan Şiileri sorumlu tutarken, Kürtler 3 Kürt bakanın bulunduğu yeni hükümeti sevinçle karşıladı.
 

İlgili Haberler