Diyabet ilacı kilo verdirdi

Diyabet ilacı kilo verdirdi
Diyabet ilacı obezite hastalarında kilo verdirdi. Çalışma Yale Üniversitesi'nde bilim insanları liderliğinde gerçekleşti.

72 hafta boyunca denekler incelendi. Gün geçtikçe kilo verdikleri belirlendi. Tip 2 diyabet hastalığı tedavisinde kullanılan ilaç sonrasında obezite hastalarının vücut ağırlığının ortalama yüzde 16 ila 22,5’ini kaybettiği saptandı.

Çalışma Yale Üniversitesinde yapıldı. 72 hafta boyunca aşırı kilolu kişilere tip 2 diyabet hastalığı tedavisinde kullanılan ilaç verildi.

16 KİLO ZAYIFLARKEN, 15 MG DOZU ALANLAR 24 KİLOYA KADAR ZAYIFLADI

Üç gruba ilacın 5mg, 10mg ve 15mg dozları verildi. Tüm katılımcılara ayrıca düşük kalorili diyete ve haftada en az 150 dakika spora bağlı kalmalarına yardımcı olmak için düzenli yaşam tarzı danışmanlığı seansları ile yardımcı olundu. 72 hafta sonunda 5 mg ilaç alanlar 16 kilo zayıflarken, 15 mg dozu alanlar 24 kiloya kadar zayıfladı.

“UZMAN KONTROLÜNDE ALINMALI, YAN ETKİLERİ VAR”

Ancak uzmanlar bu ilaçlara karşı da uyarı da bulunuyor. Araştırmayı CNN TÜRK''e değerlendiren Metabolizma hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fatih Kılıçlı, "Yeni kuşak ilaçlarının bir kısmı kilo kaybettirebiliyor. Bunların ilk çıkan ürünleri Türkiye''de finanse ediliyor. Bu ürün yeni çıkan bir ürün. Haftada bir kez yapılıyor. İlacın en önemli özelliği yüzde 20''den fazla kilo kaybı sağlayan ilk ürün. Bu anlamda biraz ön plana çıkıyor. Tüm diyabet tedavileri kilo verdiriyor demek doğru olmaz. Dolayısıyla doğru hastada doğru ilacı seçmek bizim için çok önemli. Bazen yan etki olabiliyor. Hastaların bir kısmında bunun etkilerine bağlı tedavi kesmemiz gerekebiliyor. O yüzden her hasta için doğru bir seçenek değil" dedi.

İlgili Haberler