Diyanet yurt dışında harcadıkça harcıyor

Diyanet yurt dışında harcadıkça harcıyor
Diyanet ve TDV işbirliğiyle Amerika Diyanet Merkezi için 100 milyon dolar harcanmıştı. KKTC, Arnavutluk, Cibuti ve Kırgızistan’daki cami inşaatları için 353,5 milyon TL harcanırken Rusya’da yapımı süren Karaçay Çerkesya için 26 milyon Euro harcama öngörülüyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı''nın (TDV), yurtdışındaki cami inşaatları için harcadığı para 500 milyon lirayı geçti. KKTC, Arnavutluk, Cibuti ve Kırgızistan’daki cami inşaatları için 353,5 milyon TL harcanırken Rusya’da yapımı devam eden Karaçay Çerkesya için 26 milyon Euro harcama öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı 291 milyon dolar maliyetli Türkevi’ne yönelik tartışmalar sürerken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ABD''deki yatırımları da dikkati çekti. New York’ta 291 milyon dolar maliyetle yaptırılan Türkevi''nin yanısıra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da Washington’da bir merkezi var.

Birgün''den Mustafa Bildircin''in haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) işbirliğiyle yapılan Amerika Diyanet Merkezi’nin temeli Mayıs 2013’te atıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük camisi olan ve “ABD’deki çift minareli tek cami” olma özelliğini taşıyan merkezin açılışını 2 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Diyanet’in, “Cami eksenli bir kompleks” olarak tanıttığı merkezin toplam maliyeti 100 milyon dolar (yaklaşık 862 milyon TL)  oldu.

Cemiyet binası, konuk evi, hamam, konferans salonunun yanı sıra merkezde çok sayıda Türk evi de bulunuyor. Türk mutfağından örnekler sunan bir restoranı da içeren merkezdeki 879 metrekarelik camide aynı anda 3 bin kişi ibadet edebiliyor.

6 CAMİYE YARIM MİLYAR HARCAMA

Diyanet’e bağlı TDV’nin yurtdışındaki cami inşaatları için harcadığı para milyarlarca liraya ulaştı. TDV, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Kırgızistan, Kosova ve Rusya’da yapacağı toplam altı cami için yarım milyar lirayı aşan parayı gözden çıkarıyor. KKTC, Arnavutluk, Cibuti ve Kırgızistan’daki cami inşaatları için 353,5 milyon TL harcanırken Rusya’da yapımı devam eden Karaçay Çerkesya için 26 milyon Euro harcama öngörülüyor.

 

İlgili Haberler